Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 05.09.2011.
16:03
Dojče vele A

"Made in Kosovo" i u Srbiji?

Predsednik Privredne komore Kosova Safet Grđaliu ocenio je da je dogovorom oko carinskog pečata pokrenuta nova etapa u ekonomskim odnosima Prištine i Beograda, "iako Kosovo neće biti ravnopravni partner, jer postignutim rešenjem najviše dobija Srbija".

Na koju stranu će roba sa Kosmeta?
 

Prema njegovim rečima, sporazum bi trebalo upotpuniti, jer mora da postoji dogovor i o transportu, špediciji, putnim dokumenatima, avio-saobraćaju. U tom slučaju i Srbija bi bila zemlja tranzita za kosovsku robu, rekao je Grđaliu i dodao da Kosovo nema razvijenu proizvodnju, ali ipak ima šta da izvozi u Srbiju, prenosi "Dojče vele".
 

"Postoje minerali, rude, neki metali i agroproizvodi koji bi imali šansu da budu mogući proizvodi za srpsko tržište. Bez obzira na to, vreme je da se napravi reciprocitet. Onaj ko ima jaku i razvijenu ekonomiju, sigurno će imati veću dobit od svega ovog", istakao je Grđaliu.
 

Proizvođač Hamza Balje, koji je i poslanik u Parlamentu Kosova, smatra da kosovski privrednici "neće moći da izvoze svoje proizvode u Srbiju, nego da će sporazum poslužiti Beogradu da, osim na Kosovo, izvozi robu i u Albaniju".
 

Carinski pečat

"Proizvodi proizvedeni u Republici Kosovu moraće da se deklarišu kao "Made in Republika Kosovo". To će biti sigurno segment koji će smetati državi Srbiji i ja mislim da do reciprociteta, koji mi očekujemo, u neko dogledno vreme neće doći", rekao je Balje.
 

Savetnik ministra za ekonomski razvoj Gzim Badžaku ocenio je, međutim, da će kosovska roba biti prisutna na srpskom, ali i ostalim tržištima u regionu, onoliko koliko se privrednici uklope u savremene ekonomske tokove.

"To zavisi od kvaliteta robe, to zavisi od cena koja će ta roba imati na tržištu i, recimo, koliko će tržište Srbije, ili ostalih zapadnoevropskih zemalja, biti zainteresovano za kosovsku robu. To su dakle dve različite stvari", rekao je Badžaku.

U suštini, istakao je on, ovim se onemogućava zabrana prodaje robe na srpskom tržištu i tranzit robe preko srpske teritorije, što je veoma značajno za kosovsku privredu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.09.2011. 17:19
Stizu plodovi kapitalne izdaje...
Ponedeljak 05.09.2011. 22:25
najvece budale na svetu ovi nasi zuti
Ponedeljak 05.09.2011. 19:43
Dje je tesko raketno nauruzanje kad ti treba pa da usmjeris na vladu kosova i moze jedna na budale koje priznase kosovo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online