Ponedeljak 05.09.2011.
16:03
Dojče vele

"Made in Kosovo" i u Srbiji?

Na koju stranu će roba sa Kosmeta?
 

Prema njegovim rečima, sporazum bi trebalo upotpuniti, jer mora da postoji dogovor i o transportu, špediciji, putnim dokumenatima, avio-saobraćaju. U tom slučaju i Srbija bi bila zemlja tranzita za kosovsku robu, rekao je Grđaliu i dodao da Kosovo nema razvijenu proizvodnju, ali ipak ima šta da izvozi u Srbiju, prenosi "Dojče vele".
 

"Postoje minerali, rude, neki metali i agroproizvodi koji bi imali šansu da budu mogući proizvodi za srpsko tržište. Bez obzira na to, vreme je da se napravi reciprocitet. Onaj ko ima jaku i razvijenu ekonomiju, sigurno će imati veću dobit od svega ovog", istakao je Grđaliu.
 

Proizvođač Hamza Balje, koji je i poslanik u Parlamentu Kosova, smatra da kosovski privrednici "neće moći da izvoze svoje proizvode u Srbiju, nego da će sporazum poslužiti Beogradu da, osim na Kosovo, izvozi robu i u Albaniju".
 

Carinski pečat

"Proizvodi proizvedeni u Republici Kosovu moraće da se deklarišu kao "Made in Republika Kosovo". To će biti sigurno segment koji će smetati državi Srbiji i ja mislim da do reciprociteta, koji mi očekujemo, u neko dogledno vreme neće doći", rekao je Balje.
 

Savetnik ministra za ekonomski razvoj Gzim Badžaku ocenio je, međutim, da će kosovska roba biti prisutna na srpskom, ali i ostalim tržištima u regionu, onoliko koliko se privrednici uklope u savremene ekonomske tokove.

"To zavisi od kvaliteta robe, to zavisi od cena koja će ta roba imati na tržištu i, recimo, koliko će tržište Srbije, ili ostalih zapadnoevropskih zemalja, biti zainteresovano za kosovsku robu. To su dakle dve različite stvari", rekao je Badžaku.

U suštini, istakao je on, ovim se onemogućava zabrana prodaje robe na srpskom tržištu i tranzit robe preko srpske teritorije, što je veoma značajno za kosovsku privredu.

2024 © - Vesti online