Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 19.08.2011.
02:39
24sata.rs A

Srpski forumaš predvideo ekonomsku krizu i na tome zaradio

Daytrader (Dejtrejder) je nadimak srpskog internet forumaša, koji je svetsku ekonomsku krizu predvideo nekoliko godina pre njenog izbijanja, a zlato kupovao kada je unca vredela 380 dolara, što je pet puta niža cena nego sada. Sada kritikuje EU i kaže da evro nema perspektivu. Treba li poslušati njegove savete?

Besplatni ekonomski saveti ako umete da ih prepoznate 

Dejtrejder novinarima koji su stupili sa njim u kontakt nije želeo da otkriva pravi identitet. O sebi vrlo malo govori, a priznaje da nije ekonomista po struci već se u finansijske tokove razume na osnovu ljubavi prema matematici, istoriji i statistici. Živi u inostranstvu.

"Prodao sam dva stana da bih trgovao na svetskim berzama. Pre više godina bio sam sa devojkom, sada suprugom, nebitno gde u Evropi i dok sam je čekao na klupi, ona se vratila iz banke gde sam imao račun 20 godina, rekavši mi da su prema njoj bili ultraneljubazni. I eto, obećao sam da ću im vratiti stostruko za to. Dnevno trgujem fjučurse. Odatle i nadimak", piše ponekad Dejtrejder o sebi. 

Zahvaljuje se na komplimentima zbog tačnosti svojih predviđanja, ali kaže da nije bio problem predvideti izbijanje krize i skok cene zlata.

"Osnovni problem je globalizacija, egzodus proizvodnje sa Zapada na Istok, i taj nebulozni odnos kad jedni nesrazmerno troše, a drugi sav višak stavljaju u obveznice koje su naplative u valuti koji ovi prvi štampaju. Kriza iz 2008. se bazirala na rastu nekretnina, a zarade ljudima u SAD realno ne rastu već 20 godina", objasnio je za "24 sata" Dejtrejder.

Kaže da evro kao valuta nema perspektive. "U evrozonu su ušle države sa dugovima, poput Grčke, bez mogućnosti da dug obezvrede. Problem ja kreiran u samom startu, jer će države poput Nemačke morati da plaćaju dugove za ove druge, i to stalno", kaže on.

Skok cene zlata ga nije iznenadio, već je na njemu zaradio.

"Očekuje nas globalna inflacija. I tu se javlja zlato kao 'hedge' ili nešto što je količinski ograničeno. Pa oko 100 puta je više globalno printano novca nego što se iskopaju nove količine zlata. Jasno je gde tu ide cena", pojasnio je Dejtrejder.

Ovako je govorio proteklih godina: 


8. 1. 2005. - Ko će u Americi izaći pred stanovništvo i reći - e, treba da se smanji doživljaj, da se zategne kaiš, da ne dobijem grdno po nosu...


4. 1. 2006. - Celokupna vrednost US ekonomije je 11 triliona, a dug osam triliona. Mislim, kuc, kuc anybody home?


18. 9. 2008. - Zlato/srebro je svima cool investicija, sigurnost, nebitno ko u tuči dobije, deflacija ili inflacija.


10. 8. 2011. - Evro je u startu imao problem, čim je smišljen. Ali, hej, bitno da kajsije/krastavci ne mogu da budu veći od propisane norme. Reset sistema ide max do 2015-16.

POVEZANE VESTI

Petak 19.08.2011. 08:39
Mora svet da pređe na dinar kao svetsku valutu to je neminovno. Jedini se pokazao stabilan u krizi. Lele kada taj balon sa dinarom pukne, a žutocrveni glodari pobegnu daleko, daleko.
Sreda 16.11.2011. 11:55
ziv li je.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online