Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Četvrtak 11.08.2011.
14:50
Beta A

U Srbiji zavladala monetarna anarhija

Srpska napredna stranka (SNS) ocenila je danas da je u Srbiji nastupila "monetarna anarhija" i da se Narodna banka Srbije ne nosi na pravi način sa povećanjem vrednosti švajcarskog franka.

Član ekonomskog tima SNS Nikola Tasić ukazao je na konferenciji za novinare na to da u monetarnom sektoru Srbije pravila igre propisuju banke radi sticanja većeg profita.

Nikola Tasić

"U Srbiji je nastupila monetarna anarhija, u monetarnoj sferi se više ne zna ko šta radi, u situaciji smo da se veliki broj građana bori da otplati kredite indeksirane u švajcarskim francima a banke ne odobravaju kredite u toj valuti", rekao je Tasić.

Tasić je dodao da odgovornost za takvu situaciju snosi Narodna banka Srbije jer dozvoljava da banke plasiraju kredite u valuti koja im je trenutno najisplativija.

"Kada je povoljno da se zadužimo u švajcarskim francima i kada očekujemo da će ta valuta izgubiti vrednost u odnosu na evro, banke ne dopuštaju zaduživanje u švajcarskim francima", rekao je Tasić.

Tasić je kao primer dobre monetarne politike naveo Češku i Mađarsku gde nema nikakvih zaduživanja građana osim u domaćoj valuti.

"To bi bio pravi model ciljane inflacije u kojoj bi se sve finansijske transakcije i monetarna politika odvijale u domaćoj valuti", rekao je Tasić.

Tasić je naveo i da je dvocifrena inflacija u Srbiji posledica štampanja novca, da se Vlada Srbije ponaša sve više kao Grčka uoči ekonomske krize i da bi jaka centralna banka i ušteda u fiskalnom sektoru stabilizovali monetarni sistem.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.08.2011. 15:19
Građani treba za kursne razlike da zaduže Cvetkovića i ekipu pa neka drugi put misle hoće li se uhvatiti da pričaju bajke o monetarnoj stabilnosti pred izbore. Eksperti i lideri kao da hoće da ljudi ostanu bez igde ičega kada pukne ovaj veštački održavan kurs.
Četvrtak 11.08.2011. 17:28
У Србији је постала савршено нормална појава да се грађани обмањују како стигну! Само је питање ко ће кога више да превари и да извуче корист... Ни једна институција не размишља да ли ће постојати штеша за грађане и нико не упозорава грађане да може доћи до проблема! Зато што им то не одговара!
Četvrtak 11.08.2011. 15:54
Pa ja stvarno ne znam cemu ova Narodna Banka sluzi ako narod nema koristi od nje!!! Umesto da ucine sve napore da ne dodje do prevelikog zaduzivanja oni su pustili,jos i savetovali pre par godina ljude da uzimaju kredite u svajcarcima!!! Zasto ona uopste postoji kao institucija koju narod placa? Onda mozemo da pitamo zasto je i ova vlada jos tu???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online