Četvrtak 11.08.2011.
14:50
Beta

U Srbiji zavladala monetarna anarhija

Član ekonomskog tima SNS Nikola Tasić ukazao je na konferenciji za novinare na to da u monetarnom sektoru Srbije pravila igre propisuju banke radi sticanja većeg profita.

Nikola Tasić

"U Srbiji je nastupila monetarna anarhija, u monetarnoj sferi se više ne zna ko šta radi, u situaciji smo da se veliki broj građana bori da otplati kredite indeksirane u švajcarskim francima a banke ne odobravaju kredite u toj valuti", rekao je Tasić.

Tasić je dodao da odgovornost za takvu situaciju snosi Narodna banka Srbije jer dozvoljava da banke plasiraju kredite u valuti koja im je trenutno najisplativija.

"Kada je povoljno da se zadužimo u švajcarskim francima i kada očekujemo da će ta valuta izgubiti vrednost u odnosu na evro, banke ne dopuštaju zaduživanje u švajcarskim francima", rekao je Tasić.

Tasić je kao primer dobre monetarne politike naveo Češku i Mađarsku gde nema nikakvih zaduživanja građana osim u domaćoj valuti.

"To bi bio pravi model ciljane inflacije u kojoj bi se sve finansijske transakcije i monetarna politika odvijale u domaćoj valuti", rekao je Tasić.

Tasić je naveo i da je dvocifrena inflacija u Srbiji posledica štampanja novca, da se Vlada Srbije ponaša sve više kao Grčka uoči ekonomske krize i da bi jaka centralna banka i ušteda u fiskalnom sektoru stabilizovali monetarni sistem.

2024 © - Vesti online