Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 10.08.2011.
16:54
Beta A

Izvozom, disciplinom i MMF-om protiv krize

Srbija mora striktno da poštuje fiskalna pravila i da podstiče izvoz kako bi spremno dočekala eventualni dolazak nove krize, ocenjeno je na sastanku predstavnika Vlade i monetarnih vlasti.

Premijer Cvetković sazvao je sastanak povodom novog udara svetske ekonomske krize

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, koji je sazvao sastanak, istakao je da se sa pažnjom moraju pratiti sva ekonomska kretanja u regionu i Evropi kako bi se adekvatnim merama reagovalo na eventualno prelivanje krize u Srbiju.

Sastanku su pristusvovali članovi ekonomskog dela Vlade, predstavnici Narodne banke Srbije i Fiskalnog saveta, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Na sastanku je zaključeno da se usvojena pravila fiskalne politike moraju poštovati kako bi se održala stabilnost na deviznom tržištu i sprečili potencijalni rizici koji bi mogli da utiču na veće oscilacije kursa dinara.

Dodaje se da zbog toga fiskalna odgovornost, štednja i smanjenje javne potrošnje moraju da se poštuju i ostvaruju od republičkog preko pokrajinskog do lokalnog nivoa vlasti.

Ocenjeno je i da je uz poštovanje fiskalnih pravila neophodno i podsticanje izvozno orijentisane privrede i konkurentnih privrednih grana kao što su prehrambena industrija i poljoprivreda.

Ključnu važnost ima, istanknuto je na sastanku, i novi aranžman iz predostrožnosti koji bi Srbija uskoro trebalo da potpiše sa Međunarodnim monetarnim fondom.

"Taj sporazum bi bio garant makroekonomske stabilnosti ali i pokazatelj da Vlada vodi kredibilnu ekonomsku politiku što predstavlja pozitivan signal za sve potencijalne investitore sa kojima se vode pregovori o ulaganju u Srbiju", navodi se u saopštenju.

Na sastanku u Vladi Srbije razmatrano je i pitanje likvidnosti na finansijskom tržištu kao i mogućnost povećanja plasmana uz adekvatne kamatne stope.

Vlada Srbije najavila je da će zajedno sa Narodnom bankom Srbije održati i sastanke sa privrednicima i poslovnim bankama kako bi sagledali njihove predloge i ocenu aktuelne situacije.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.08.2011. 18:17
Ко и до сада ? Јој, ајде се дисциплинујте више, 11 година ништа не научисте.
Sreda 10.08.2011. 20:38
Znaci, ako dobijemo novi kredit od MMF necemo upasti u krizu, a nasa drzava nece imati krizu drzavnog duga? Znaci, ja da pripremim onih 20 ari za sadnju i da izvadim cuvene bakine recepte iz 90tih godina, tipa sve za 1 jaje iliti nesto od nista...
Sreda 10.08.2011. 21:05
Prvo, nema ništa od fiskalne discipline jer porez nema od koga da se naplati jer je privreda na samrti, od izvoza jedino ako krene onaj izvoz 300.000 Punta. Najveća uzdanica je MMF koji neće dozvoliti povećanje penzija i plata ni kada evro bude vredeo 200 dinara ( uskoro ) . Eto zbog toga nama treba aranžman sa MMF da bi vlast imala razlog zašto su plate u dinarima samo 100 evra. Oni bi dali povećanje ali ne daje im MMF. Kraj priče, još malo pa počinju oktobarske čarolije iz više razloga.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online