Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 08.08.2011.
12:05
Lj. Ivanović - Vesti A

Novi udarac iscprljenoj Srbiji

Novi udar ekonomske krize, za koji se već sad tvrdi da će biti teži od onog iz 2008, Srbija dočekuje na kolenima, s mršavim ekonomskim oporavkom, razorenom privredom i krhkom političkom stabilnošću.

Sa svetskih berzi i iz centara ekonomsko-političkih moći za Srbiju, kao i ostatak sveta uostalom, stižu samo loše vesti - SAD više nemaju vrhunski kreditni rejting, posle Portugala, Grčke i Irske, bankrotirale su i Italija i Španija, treća i četvrta po veličini zemlja evrozone.


Domaći ekonomski stručnjaci voleli su da istaknu kako bi se 2008. Srbija našla u svojoj krizi ekonomskih apsurda čak i da nije bilo sloma svetske ekonomije, a sad se slažu da ako smo 2008. pali na kolena, sad ćemo biti na leđima.

Novi udar donosi ogromne opasnosti kao što su još veća nezaposlenost, dalji pad vrednosti dinara, dvocifrena, odnosno galopirajuća inflacija, dalji pad direktnih stranih investicija, skok bankarskih kamata i manjak kredita i pad izvoza i uvoza, odnosno javne potrošnje. Ovaj crni scenario je izgledan već do kraja godine ukoliko se ne dogodi čudo, pa vlade Nemačke, Francuske, Velike Britanije, SAD, Italije, Japana i Kanade danas ne donesu sudbonosne odlučne mere protiv potpunog sloma evrozone teško pogođene dužničkom krizom.

Ekonomista Milojko Arsić kaže da je izbijanje krize izvesno.

- Srbija nema šanse da izbegne ekonomsku krizu, već samo možda da je ublaži merama kakve su već primenjivane 2009. godine. Najveća opasnost preti od povećanja nezaposlenosti, što je ionako gorući problem za nas. Srbija je veoma zavisna i od priliva stranog novca, a sa krizom će i njega biti manje - ističe Arsić.

Prethodnu depresiju Srbija je teško podnela uprkos izjavama predsednika i ministara isprva da će kriza Srbiju zaobići, pa kad su shvatili da neće zaobići - da je ona naša šansa jer će svi pohrliti u zemlju jeftine radne snage. Otrežnjenje je bilo surovo.

Dinar je tada igubio 30 odsto vrednosti, nezaposlenost je skočila s 14 na 22 odsto, u blokadi je bilo 60.000 preduzeća a desetine hiljada su potpuno prestale s radom. Italijanski Fijat je zbog potresa odložio serijsku proizvodnju u Kragujevcu. Devizne rezerve su se topile zabrinjavajuće brzo, pa je NBS za dve godine potrošio više od dve milijarde evra usporavajući strmoglav pad dinara, te je zatražena i hitna pomoć Međunarodnog monetarnog fonda srpskim rezervama.


Ni Vladimir Gligorov, saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, nije optimista kad je reč o Srbiji suočenoj s novim udarom krize. On strahuje da bi u iznudici vlada mogla da posegne i za štampanjem dinara kako bi, zapravo iz nerealnih izvora, pokrila izdatke. To, razume se, vodi u veliku inflaciju.

- Oporavak od novog udara bi bio znatno mukotrpniji u odnosu na prethodnu krizu i nije isključeno da čak dođe do povlačenja kapitala iz Srbije - dodao je Gligorov.

U najkraćem, Srbija novu krizu dočekuje potpuno nespremno. Vlada, zapravo, požar u kući gasi čašom vode i jedino čemu bismo mogli da se ponadamo jeste da zemljotres što kraće traje.
 

Sve oči u banke

 

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić takođe strahuje od prelivanja evropske krize na Srbiju.


- Postoji realna opasnost da se globalna ekonomska kriza prelije i u Srbiju. U toj situaciji važno je da bankarski sektor ostane stabilan. Bilo bi dobro kada bi se ponovo sa svetskim bankama koje imaju vlasništvo u domaćim poslovnim bankama postigao dogovor poput onoga koji je pre nekoliko godina ostvaren u okviru Bečke inicijative. Važno je obezbediti da banke garantuju nivo plasmana u Srbiju. Obavio sam više razgovora sa predstavnicima ovdašnjih banaka i zasada je nivo njihovih plasmana visok i stabilan. Ali, ipak, treba se pripremiti i za mogući lošiji scenario - kaže Ćirić.

 

I Tadić zabrinut


Slično upozorenje sa nedavnog sastanka na Brionima poslao je i predsednik Tadić:

- Građani Srbije moraju da se pripreme na ono što će se dogoditi u Evropi. Moramo pažljivo sagledati najnoviji udar u evrozoni, kako bismo se pripremili za potencijalni drugi udar ekonomske krize.


Strah od sloma berze


Lideri sedam industrijski najrazvijenijih zemalja hitno se sastaju kako bi se zaustavila panika koja je zavlada svetskim berzama posle izbijanja dužničkih kriza u Španiji i Italiji, kao i posle srozavanja američkog kreditnog rejtinga sa klase AAA, na AA plus.
Tokom vikenda telefoni Angele Merkel i Nikole Sarkozija su se usijali.
 

- Ministri finansija G7 su u kontaktu 24 sata dnevno i u kojem je stanju ekonomija sveta znaćemo danas kad se otvore berze. Prošlonedeljni pad je bio zastrašujući - izjavio je Fransoa Baroan, ministar finansija Francuske.

Britanski premijer Dejvid Kameron s odmora u Toskani na stalnoj je telefonskoj vezi s ekonomskim savetnikom Džordžom Ozbornom, koji pokušava da ubedi Angelu Merkel i Nikolu Sarkozija da je jedino rešenje za krizu da Evropska centralna banka počne da izdaje evroobveznice, kao i da otkupi deo španskih i italijanskih obveznica kako bi se strmoglavo padanje zaustavilo.

Krizni tim Evrope ima, prema procenama stručnjaka, samo nedelju dana da preduzme drastične mere jer je u suprotnom opstanak evrozone u pitanju, a to bi opet dovelo do lančane reakcije lomova u kojem niko neće imati razloga da trlja ruke.

Nemačka traži da se Italija i Španija ustavnim amandmanima obavežu da više nikad neće zajmiti više nego što mogu da vrate i to je ključni uslov da kancelarka Merkel odobri finansijsku pomoć tim zemljama. Posle toga bi trebalo da Nemačka odobri da se fond za spas posrnulih privreda poveća sa 440 milijardi na 1,3 triliona evra. Nad celim ovim procesom je zebnja da li će politički dogovori biti postignuti, pa i ako hoće, da li će to biti dovoljno brzo.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 08.08.2011. 12:16
нека, нека...ето ``нам`` 5. октобар!
Ponedeljak 08.08.2011. 12:15
"...ako smo 2008. pali na kolena, sad ćemo biti na leđima." Znam za neke koji će hodati na kukovima.
Ponedeljak 08.08.2011. 13:24
na selu uvek ima posla da se krce vrzine i vade panjevi, beogradjani to vas ceka
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online