Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 05.08.2011.
13:51
Beta A

U Guči izbija rat zbog malina?

Malinari iz Srbije najavili su da će ako se ne poveća otkupna cena maline na 126 dinara za kilogram, blokirati prilaz Guči, gde za dva dana počinje 51. Dragačevski sabor trubača. Organizatori Sabora poručuju da će građani mehanizacijom ukloniti sve blokade.

Malinari očajni i spremni na ekstremnije mere

Predsednik Udruzenja malinara iz Arilja Dragiša Terzić rekao je novinarima da će, ako Vlada Srbije nastavi da odugovlači s rešavanjem njihovih problema, proizvođači malina blokirati prilaz Guči "ne iz hira već iz nevolje".

"Kakvo veselje kada je narod gladan", kazao je Terzić.

Više stotina malinara iz Arilja i okoline nastavilo je i četvrti dan protest tražeći da se poveća otkupna cena tog voća sa 80 do 90 dinara na 126 dinara za kilogram i da država da subvencije od 20 dinara po kilogramu.

“Građani i mehanizacija braniće Guču“

Ako malinari krenu u blokadu prilaza Guči, građani Dragačeva će s mehanizacijom krenuti da uklone sve prepreke, izjavio je predsednik Saborskog odbora Slobodan Jolović.

Organizatori poručuju da će braniti Sabor

On je agenciji Beta kazao da Sabor, najveća svetkovina na ovom prostoru, ne pripada ni jednoj političkoj opciji, niti vlasti, već narodu koji će ga i braniti.

Jolović je naglasio da je nemoguće sprečiti učesnike programa i stotine hiljada gostiju da dođu u Guču.

"Ako do toga i dođe, pozivam sve državne organe da spreče vandalizam svake vrste, a u protivnom to će učiniti organizator i građani koji se javljaju iz čitave Zapadne Srbije da to onemoguće" kazao je Jolović.

Prema njegovim rečima, već sada je spremno oko 300 bagerista i vlasnika teških transportnih mašina i oko 5.000 Dragačevaca koji će krenuti da uklanjaju sve prepreke, onog trenutka kada se i pojave na prilazima Guči.

Država ne subvencioniše izvoz


Državni sekretar ministarstva poljoprivrede i trgovine Ljubiša Dimitrijević kazao je juče agenciji Beta da poljoprivredna politika Srbije ne predviđa subvencionisanje izvoza nijedne kulture, pa ni malina.


"Kada bi se udovoljilo zahtevu proizvođača maline iz Arilja, koji traže subvenciju od 20 dinara po kilogramu, za trenutni obim proizvodnje od 80.000 tona bilo bi potrebno 1,6 milijardi dinara, odnosno oko 16 miliona evra", rekao je Dimitirijević, naglasivši da tog novca nema i da je agrarni budžet mali.

POVEZANE VESTI

Petak 05.08.2011. 16:40
Jedino rešenje blokada granice ,blokada Srbije,svi za beograd,blokada beograda,rušenje vlasti ,jer drugačije ne može,i oni su tako došli na vlast
Petak 05.08.2011. 18:31
na radost jugoslovena sa dedinja , guca protiv arilja. srbi iz srbije protiv srba iz srbije,pun pogodak,zar ne?
Petak 05.08.2011. 15:18
Bolje da sruše onu smrdljivu skupštinu u Beogradu da je sravne sa zemljom,pametnije bi bilo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online