Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 04.08.2011.
14:24
Vestionline A

Novi "svetski" rat je - valutni

Najnoviji potezi Japana i Švajcarske u cilju slabljenja njihovih valuta predstavljaju doprinos nastavku takozvanog "valutnog rata", odnosno kompetitivne devalvacije lokalnih valuta, iako je pre samo osam meseci brazilski ministar finansija Gvido Mantega proglasio "primirje".

Japan je danas na tržištu prodao značajne količine jena, koji je tokom proteklog meseca ojačao za pet odsto, nakon čega je ta valuta oslabila u odnosu na američki dolar za čak 3,1 odsto, prenela je agencija Blumberg.

Pored toga, švajcarska Centralna banka je juče snizila kamatne stope kako bi ograničila rast vrednosti švajcarskog franka, koji je tokom proteklih 12 meseci ojačao za oko 36 odsto.

Najopasnije "bombe" današnjice ne liče na one tradicionalne

Dužnička kriza u Evropi i spor između američkog predsednika Baraka Obame i lidera Republikanske stranke oko budžeta i gornje granice zaduživanja su naveli investitore da se okrenu valutama koje se smatraju relativno sigurnima, jenu i franku.

Rizik od novog talasa recesije u SAD, što je navelo tamošnju Upravu federalnih rezervi da preduzme novu rundu labavljenja monetarne politike, dodatno je podstakao slabljenje dolara. Pad vrednosti te valute tokom prošle godine je naveo deset najvećih azijskih privreda da pokušaju da oslabe sopstvene valute kako bi pogodovali izvozu i privrednom rastu.

Među 16 najznačajnijih svetskih valuta, švajcarski franak, novozelandski dolar, brazilski real i singapurski dolar su najviše ojačali prema američkom dolaru u poslednja tri meseca, dok je evro istovremeno oslabio za više od tri odsto, pokazuju podaci Blumberga.

Brazilski ministar Mantega je 30. novembra izjavio da je pogoršanje evropske dužničke krize rezultovalo "privremenim primirjem" u globalnom valutnom ratu i da je vrednost brazilskog reala na razumnom nivou. Međutim, do danas je ta valuta ojačala za oko deset odsto prema dolaru, a Mantega je prošlog meseca izjavio da takozvani "rat" i dalje traje.

To potvrđuje i najava da će zvaničnici zemalja Latinske Amerike iz sektora finansija ovog meseca održati sastanak na kojem će razgovarati o načinima da zaštite svoje valute i privrede od krize u Evropi i SAD.

Pored toga, južnokorejski ministar finansija Bak Jae Van je izjavio da vlada u Seulu razmatra "sve mogućnosti" za ograničenje priliva kapitala, dok su vlasti u Filipinima spremne da pooštre kontrolu kako bi sprečile nagle promene vrednosti lokalne valute, koja je ove sedmice ojačala na najviši nivo u protekle tri nedelje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online