Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 04.08.2011.
12:37
J. Arsenović - Vesti A

Srpske oranice u rukama stranaca

U Vojvodini uveliko traje neviđena pljačka poljoprivrednih dobara zajedničkim delovanjem tajkuna, sudova, tužilaštva, Agencije za privatizaciju, Vlade Vojvodine i Vlade Srbije, tvrde mali akcionari privatizovanih poljoprivrednih kombinata koji su odlučni da isteraju pravdu, razotkriju lopove i njihove saveznike i povrate svoja prava na dividendu koja im se godinama uskraćuje.


Predsednik Saveza akcionara Vojvodine Nenad Ilić tvrdi da je strancima već sada prodato 50.000 hektara zemljišta, iako je to po zakonu zabranjeno. On je naveo da su najviše zemlje kupile firme iz Hrvatske, Mađarske, Irske, a da se "pominje" i kapital iz SAD.

- Nekoliko preduzeća oduzeto je Miletu Jerkoviću, partneru Darka Šarića, ali se sprema prodaja "sličnim kupcima" - objašnjava Ilić kako funkcioniše sprega prljavog kapitala i Agencije za privatizaciju.

Nedavno su stručnjaci iz Privredne komore upozorili javnost da je jedini razlog zbog kojeg su tajkuni pokupovali zemlju taj da je kada dođe vreme prodaju strancima po nekoliko puta većim cenama. Trenutno po zakonu stranci ne mogu da kupuju poljoprivredno zemljište, ali će se to formalno pravno promeniti već u skorijoj budućnost. Naime, srpska vlast je u pregovorima sa EU pristala da se zemlja može prodavati strancima četiri godine nakon što se u potpunosti primeni Prelazni trgovinski sporazum.

- To znači da će njive i seljaci u Srbiji biti na vetrometini već od 2014, jer od tog trenutka neće biti načina da zaustavimo strance da za male pare kupuju zemljište u Srbiji - upozorava stručni saradnik u Privrednoj komori Branislav Gulan.

Poznavaoci ističu da je zemlja u Srbiji među najkvalitetnijim u Evropi. Hektar oranice sada košta oko 5.000 evra, dok se zemlja nešto lošijeg kvaliteta može kupiti između 1.000 i 2.000 evra. Istovremeno hektar takve zemlje u Evropi košta najmanje 50.000 evra, pa će za male pare stranci doći do velikog kapitala, dok će nekadašnji srpski domaćini postati njihovi paori.

Za razliku od Srbije druge zemlje koje su već članice EU ili će tek postati su ispregovarale znatno duži rok. Pribaltičke republike su tu odluku odložile do punog upliva u poljoprivredu EU.

U Mađarskoj će stranci moći da kupuju zemlju tek kada prođe 10 godina od njenog članstva, a Hrvatska će to dozvoliti kada istekne 15 godina od njihove kandidature za članstvo u EU. Tako ispada da će stranci u Srbiji kupovati oranice, dok im u Hrvatskoj, tada već članici EU, to neće biti dozvoljeno.

Stiglo do Tužilaštva

Kako su propali pokušaji da preko Agencije za privatizaciju i sudova ospore privatizaciju poljoprivrednih kombinata, bivši radnici su se obratili i Odboru za predstavke Skupštine Srbije. Predsednik tog Odbora Saša Dujović kaže da je uputio zahteve tužilaštva i Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala da ispitaju navode i dokumenta malih akcionara. Odgovor još nije stigao, a Dujović tvrdi da zbog toga što je javno pokrenuo ovo pitanje ne trpi pritiske iz vrha vlasti.


Hrvatski tajkun već gazduje

 

Zakon, međutim, nije bio smetnja hrvatskom tajkunu Ivici Todoriću da već sada postane vlasnik čak 6.000 hektara obradivog zemljišta u Srbiji. Rupu u zakonu je našao tako što je svoje preduzeće registrovao u Srbiji i nastupao kao domaće pravno lice. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.08.2011. 13:21
И опет по ко зна који пут наћи ће се неко у Војводини да за све оптужи Београд,али ови аутономаши Чанак,Пајтић...и многи други то чине управо да би у блиској будућности могли лако да убеде народ у такву причу и на крају отцепе и Војводину.Џаба нам што је у Војводини већина српског живља када знам и много оних који су из централне Србије који су за тако нешто.Браћо нама треба сеча глава.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online