Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 19.07.2011.
19:01
N. Jokić - Vesti A

Svet u šaci tri agencije iz Amerike

Da li je neka država pred bankrotom i ima li sposobnost da vraća dugove "odlučuju" tri agencije za finansijsko ocenjivanje iz SAD - "Mudis", "Standard end Purs" i "Fič rejtings".

Ko su zapravo te famozne agencije za finansijsko ocenjivanje o kojima svi govore i u čijim rukama su sudbine država širom sveta?

Osnovni posao agencija za finansijsko ocenjivanje jeste da vrednuju finansijsko zdravlje preduzeća i država kao i sposobnost da vraćaju dugove.

Ukupno postoji 150 ovakvih agencija u svetu, ali samo tri imaju faktički monopol i njihova reč predstavlja zakon za celu finansijsku planetu. Sve tri su privatne, sve tri su američke i rade po principu plaćene porudžbine onih koje ocenjuju.

Strah od kraha: Njujorška berza

Prve dve agencije su "Mudis" i "Standard end Purs", koje zajedno drže 80 odsto tržišta. Treća agencija je "Fič rejtings" i poseduje 14 odsto tržišta. Zajedno imaju 94 odsto svih klijenata na svetu što objašnjava njihov ogroman uticaj na berze i investitore. Odatle i optužbe protiv njih za "trojni monopol" na planeti.

Nema garancije da su ove agencije objektivne i da ne rade ništa u interesu poručioca.

Uglavnom sve što se dešava u pozadini porudžbine "nevidiljivo" je jer predstavlja poslovnu tajnu.

Uticaj agencija je ogroman. Kada agencija da pozitivnu ocenu finansijskog zdravlja neke države ili preduzeća, onda oni mogu da pozajmljuju novac pod povoljnim kamatama. Ako je, međutim, ocena negativna - kamatne stope za kredite skaču i spekulatori zarađuju novac.

U isto vreme piromani i vatrogasci

 

Agencije za ocenjivanje finansijskog stanja država i preduzeća su istovremeno i piromani i vatrogasci čiji rad niko ne može da kontroliše. Zato je Mišel Barnije, komesar za finansije Evropske unije, nedavno pozvao na stvaranje više finansijskih agencija sličnog tipa kako bi se stvorila konkurencija trima američkim, a postoji i ideja da EU formira javnu neprivatnu agenciju za finansijsko ocenjivanje.


Agencije za finansijsko ocenjivanje stvorene su sedamdesetih godina u SAD. U samom početku radile su za preduzeća, ali su svoje usluge ubrzo proširile i na države.

Agencije za finansijsko ocenjivanje danas su na sve strane kritikovane i zbog ocenjivanja Grčke čiju sudbinu takoreći drže u rukama. Njihov ugled je pod velikom sumnjom još od 2008. godine kada je došlo do finansijske krize zbog prezaduženosti pojedinaca koju mnogi finansijski stručnjaci nazivaju velikom svetskom prevarom.

Do eksplozije finansijskih tržišta i banaka došlo je pošto se ispostavilo da su vrednosni papiri bez ikakve garancije u vrednosti od 550.000 milijardi dolara prodavani svuda u svetu.

Ovi u suštini bezvredni papiri prodavani su pre 2008. godine u paketima obligacija koje su dobijale najpozitivnije finansijske ocene od strane agencija. Te ocene počivale na zapravo nepostojećem novcu kreditora za koji se znalo da ga prezaduženi pojedinci nikada neće moći da vrate.  

POVEZANE VESTI

Utorak 19.07.2011. 19:14
cionisti...
Utorak 19.07.2011. 23:47
Na kolena pred Srbe oooooooooo na kolena pred Srbe oooooooooo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online