Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 16.07.2011.
13:06

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Svi investiraju samo obećanja

Na nedavno održanom samitu u Karađorđevu, kao i prilikom prošlogodišnje posete Novom Pazaru, čelnici Srbije i Turske najviše su razgovarali o Pešteru gde bi, kako su najavili srpski predsednik Boris Tadić i turski premijer Redžep Tajip Erdogan, trebalo da se grade: Industrijsko-bescarinska zona u Leskovi kod Tutina, magistralni putni pravci Novi Pazar - Sjenica - Aljinovići, Novi Pazar - Tutin i deonica autoputa Beograd - južni Jadran.

Bajro Gegić

Samo u Leskovi planirana je izgradnja više od stotinu pogona u kojima bi se zaposlilo oko 1.000 radnika. Prvi ulagači trebalo bi da budu biznismeni iz Turske.


Da li se nešto već gradi?


- Ništa od planiranog i obećanog nije ni taknuto, Leskova je još samo "obična ledina", gradnja puteva iz nepoznatih razloga drastično kasni, još ni projekti nisu gotovi, a autoput preko Peštera više niko i ne pominje.

Ranije sam bio veliki optimista, verovao sam u javno data obećanja, sad sam oprezniji.


Ko je krivac što radovi ne počinju i što se obećanja ne ostvaruju?


- Mi u opštini sigurno nismo, sve što je bilo do nas već je urađeno, spremni smo da odmah dočekamo svakog investitora i logistički pomognemo izvođače radova. Turci su prošlog meseca boravili u Sandžaku i jasno rekli da će održati obećanje, a da radovi kasne zbog srpske strane koja još nije pripremila odgovarajuću dokumentaciju.

Naši, opet, tvrde da rade na svim projektima i da će ih brzo završiti. Ova godina je izgubljena, nadam će bar iduće nešto započeti.


Šta bi Pešter i Tutin dobili izgradnjom planiranih saobraćajnica i industrijsko-bescarinske zone?


- Jedan novi, mnogo lepši i perspektivniji život, ostanak na ovim prostorima i povratak bar dela od 10.000 žitelja naše opštine koji su na privremenom radu u inostranstvu. Srbiji i svetu otvorili bi ogromne prirodne potencijale Peštera, zdrava hrana iz ovog kraja: meso, mleko, sjenički sir, pršuta i sl. lakše bi stigli do kupaca u Evropi i svetu.
 

Da li su Pešterci u svetu zainteresovani da investiraju u rodnom kraju?


- Jesu, zasad grade kuće i tek po koji pogon, ali se raspituju iz za ulaganja u Industrijsko-bescarinskoj zoni, najčešće kažu da čekaju puteve jer bez dobrih saobraćajnica nema ni investicija. Čak i nama naklonjeni Turci radije ulažu u Leskovac ili Niš, jer su im ovi gradovi pored autoputa, nego u Sandžak.

Jedan Pešterac i jedan Slovenac uložili su, putem zajedničke firme Hidro-vint, milion evra u prvu vetrenjaču na Pešteru koja već proizvodi 500 kilovata struje na sat. U planu je izgradnja još 30 sličnih vetro-generatora. Mi nudimo lokaciju, pristupne puteve i svu drugu logistiku.
 

Ima li i drugi neiskorišćenih potencijala?


- Vode su naša velika šansa, na Smolućkoj reci već niče prva mini-elektrana, ali za nas su najvažniji kanjoni Ibra i Vidrenjaka gde ćemo, kod Miljine Glave, graditi jednu veliku i još 64 manje hidro-elektrana. Potencijal je ogroman, naša želja da gradnja počne takođe, čekamo samo investitore, a i državu da obezbedi elektro-kapacitete koji će moći da prihvate svu proizvedenu struju.

Rezerve uglja i do pet milijardi tona

 

Rezerve uglja na Pešteru prelaze milijardu tona, neki stručnjaci tvrde da su mnogo veće i da su "teške" čak pet milijardi tona. Rudnik Štavalj godišnje iskopa jedva 60.000 tona. Na nekoliko mesta ugalj bi se mogao eksploatisati i površinski.

 

Vlada Srbije odavno planira izgradnju termoelektrane na Pešteru, a za realizaciju ove investicije, vredne više stotina miliona evra, zainteresovani su i Česi. Sve je još u fazi pregovora, konkretan dogovor mogao bi se postići do kraja ove godine.

POVEZANE VESTI

Nedelja 17.07.2011. 17:00
Kada biste plaćali penale za kašnjenja iz svog džepa, bar 5000eu dnevno, radili biste dan-noć bez prestanka. Ovako papir trpi sve, i vi stoga samo obaćavate. Kad samo pomislim kakva ćete obećanja davati u predizbornoj kampanji, smuči mi se i ovako već mučan život. Jedva čekam izbore i dolazak neke savremenije, pametnije, poštenije, i vrednije vlade. Prateći komentare i interesovanja građana, sve mi se čini da će to biti SNS. Videćemo da li će oni imati snage, znanja i moći, da od ove opljačkane Srbije, stvore nešto na zadovoljstvo svih nas osiromašenih, napaćenih, obespravljenih i dezavuisanih građana ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online