Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Nedelja 15.05.2011.
01:42
Vestionline A

Tadić: Agrar je budućnost Srbije

Boris Tadić je poručio na Sajmu u Novom Sadu da je poljoprivreda jedna od grana privrede na kojoj će Srbija u budućnosti zasnivati svoj ekonomski razvoj. Tome pogoduje i očekivani nastavak rasta cena hrane na svetskom tržištu, rekao je predsednik Srbije.

Boris Tadić: Treba ulagati u poljoprivredu
 

U Novom Sadu je otvoren 78. međunarodni poljoprivredni sajam, na kome učestvuje više od 1.500 izlagača iz oko 60 zemalja. Sajam je otvorio predsednik Srbije Boris Tadić, a otvaranju su prisustvovali ministri poljoprivrede iz 18 država.
 

"Uveren sam da je snažno opredeljenje Srbije da razvije potencijale poljoprivrede i agrarne industrije - ti sektori mogu da apsorbuju velike tehnološke viškove i doprinesu povećanju zaposlenosti", rekao je Tadić i istakao da su investicije u agrar sve isplatljivije.

Srbija, međutim, ne može samostalno iz budžetskog razdela nemenjenog agraru finansirati razvoj poljoprivrede i zato joj je, rekao je Tadić, potrebna saradnja sa poslovnim banakama, stranim donatorima i finansijskim institucijama.

Tadić je upozorio da rast cena hrane, pored toga što otvara šanse srpskoj poljoprivredi, pred vladu stavlja i izazov koji se sastoji u neophodnosti da se očuva standard građana.

Da bi se budući ekonomski razvoj mogao zasnivati na poljoprivredi, potrebno je, prema Tadićevim rečima, promeniti strukturu poljoprivredne proizvodnje, koja je sada vezana pretežno za žitarice, a potrebno je u znatnoj meri povećati proizvodnju i stočarstvu.

Predsednik Srbije je poljoprivrednicima i preduzećima u oblasti agrara čestitao na velikom rastu izvoza poljoprivrednih proizvoda u prvim mesecima ove godine, što je doprinelo smanjenju trgovinskog deficita.

Srbija zato, prema njegovim rečima, čini veliki napor da se probije na druga tržišta i obezbedi plasman domaćih poljoprivrednih proizvoda u inostranstvu.

Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je potpunu promenu strukture poljoprivrede.

Osim uzgojem žitarica, Srbija će se u budućnosti više baviti stočarstvom. S tim u vezi najavljeni su novi podsticaji poljoprivrednicima, u vidu povoljnih kredita, ali i subvencionisanje stočarske proizvodnje.

Taj cilj će biti ostvaren podsticajima poljoprivrednicima, jer kako to vidi država poljoprivreda je oblast u kojoj se u relativno katkom vremenu može otvoriti mnogo radnih mesta.

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.05.2011. 01:54
bio je da niste prodali secerane za po 3 eura i zemlju u bescenje....BoTa ti kao da si usmrkan
Nedelja 15.05.2011. 02:27
Pa Tadicu, dobro ste krenuli! Prvo sa rasprodajom i privatizacijom drzavnih preduzeca za budi-posto, a kad zavrsite taj dio posla narodu osim bavljenja poljoprivredom nista ni ne preostaje drugo, ukoliko zele da prezive!!! Vi biste "gospodine" da sjedite na dvije stolice. Na jednoj u EU (ali bez naroda), a sa drugom u Srbiji koja bi trebalo da se vrati bar 100 godina unazad! Umjesto otvaranja novih radnih mijesta u drzavnim tvornicama, vi biste narod vratili na selo, na njivu, za plug i motiku, a istovremeno im zabranili da prodaju vlastite, domace produkte na pijacama, ukoliko ti produkti nisu EU-kvalificirani! O cemu li tek sanjate, kad ni na javi neznate vise sta u stvari zelite?!
Nedelja 15.05.2011. 11:35
"Аграр је будућност Србије" - Борис Тадић Будућност Србије је војна индустрија, а аграр да је најбољи на свету, не би донео много пара - а знамо колико је тек сељак код нас уништен... тако да је тривијално причати о таквим стварима.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online