Nedelja 15.05.2011.
01:42
Vestionline

Tadić: Agrar je budućnost Srbije

Boris Tadić: Treba ulagati u poljoprivredu
 

U Novom Sadu je otvoren 78. međunarodni poljoprivredni sajam, na kome učestvuje više od 1.500 izlagača iz oko 60 zemalja. Sajam je otvorio predsednik Srbije Boris Tadić, a otvaranju su prisustvovali ministri poljoprivrede iz 18 država.
 

"Uveren sam da je snažno opredeljenje Srbije da razvije potencijale poljoprivrede i agrarne industrije - ti sektori mogu da apsorbuju velike tehnološke viškove i doprinesu povećanju zaposlenosti", rekao je Tadić i istakao da su investicije u agrar sve isplatljivije.

Srbija, međutim, ne može samostalno iz budžetskog razdela nemenjenog agraru finansirati razvoj poljoprivrede i zato joj je, rekao je Tadić, potrebna saradnja sa poslovnim banakama, stranim donatorima i finansijskim institucijama.

Tadić je upozorio da rast cena hrane, pored toga što otvara šanse srpskoj poljoprivredi, pred vladu stavlja i izazov koji se sastoji u neophodnosti da se očuva standard građana.

Da bi se budući ekonomski razvoj mogao zasnivati na poljoprivredi, potrebno je, prema Tadićevim rečima, promeniti strukturu poljoprivredne proizvodnje, koja je sada vezana pretežno za žitarice, a potrebno je u znatnoj meri povećati proizvodnju i stočarstvu.

Predsednik Srbije je poljoprivrednicima i preduzećima u oblasti agrara čestitao na velikom rastu izvoza poljoprivrednih proizvoda u prvim mesecima ove godine, što je doprinelo smanjenju trgovinskog deficita.

Srbija zato, prema njegovim rečima, čini veliki napor da se probije na druga tržišta i obezbedi plasman domaćih poljoprivrednih proizvoda u inostranstvu.

Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je potpunu promenu strukture poljoprivrede.

Osim uzgojem žitarica, Srbija će se u budućnosti više baviti stočarstvom. S tim u vezi najavljeni su novi podsticaji poljoprivrednicima, u vidu povoljnih kredita, ali i subvencionisanje stočarske proizvodnje.

Taj cilj će biti ostvaren podsticajima poljoprivrednicima, jer kako to vidi država poljoprivreda je oblast u kojoj se u relativno katkom vremenu može otvoriti mnogo radnih mesta.

2024 © - Vesti online