Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 06.05.2011.
06:12
Press A

Nemci uložili u Srbiju milijardu evra

Nemački ministar za ekonomski razvoj i saradnju Dirk Nibel poručio je da će Nemačka nastaviti da ulaže u privredu Srbije, u koju je do sada uložila skoro milijardu evra, kao i da će pružiti svu neophodnu podršku našoj zemlji kako bi što brže postala članica EU.

Dirk Nibel
 

U intervjuu za beogradski “Pres“, Nibel ističe da je Nemačka značajan partner Srbije i da je dosta ulagala u srpsku privredu. On dodaje i da je najveći problem sa kojim se suočavaju nemački investitori u Srbiji glomazna birokratija.


Koliko je novca Nemačka uložila u Srbiju od 2000. godine?

- Ako u taj iznos uključimo i sredstva koja su odobrena za ovu godinu, dostići ćemo nivo od oko milijardu evra.


Koje su oblasti najinteresantnije za ulaganje u Srbiji?

- Nemačka u okviru razvojne saradnje pruža najveću podršku Srbiji u oblasti državne uprave, pravne reforme i infrastrukture i snabdevanja. To se pre svega odnosi na poboljšanje uslova koji će omogućiti brži i uspešniji proces pristupanja Srbije EU. Važnu ulogu na tom putu igra i sama srpska vlada koja mora da odredi svoje domaće zadatke, kako se to kaže. Treba da ispuni pravni okvir i sve ostale uslove, a najvažniji su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, poštovanje građanskih i ljudskih prava i stvaranje ekonomskih okvira za investicije.


Gde su najčešće investirale nemačke kompanije i šta ih sprečava da još više ulažu?

- Nisam veliki ekspert za Srbiju jer sam tu tek nekoliko sati. U Srbiju dolazim prvi put. Ali na osnovu razgovora koje sam vodio sa predstavnicima privrede i na osnovu iskustava koje nemačko ministarstvo ima odranije, mogu da vam kažem da je najveći problem za investitore glomazna birokratija. Sigurno je da bi manje birokratije dovelo do boljih i bržih rezultata. Inače, najveći deo investicija iz Nemačke odnosi se na oblasti saobraćaja, infrastrukture, auto-industrije i energetike.


Koliko je Srbiji važna pomoć Nemačke?

- Nemačka pruža veliku podršku Srbiji u procesu tranzicije da bi što brže i što uspešnije došla do statusa kandidata za članstvo u EU.


Nemačka otvara tržište rada za stručnjake iz Istočne Evrope. Da li se to odnosi i na Srbe?

- Još od sedamdesetih godina prošlog veka ljudi iz zemalja bivše Jugoslavije dolaze u Nemačku i rade, i mnogi su se pokazali kao izuzetni stručnjaci. Mislim da bi ipak bilo mnogo važnije da visokoobrazovani radnici pomognu ovde u Srbiji i tako doprinesu privrednom razvoju svoje zemlje.

Razgovor sa Cvetkovićem

Nibel je juče razgovarao sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, a na konferenciji za novinare rekao je da je Srbija za Nemačku najvažniji partner u jugoistočnoj Evropi.

On je kazao da je sa predsednikom Vlade Srbije razgovarao o preduslovima za pristup EU, ocenivši da je neophodna aktivna saradnja Srbije u ispunjavanju kopenhaških uslova.

- Sada je trenutak da se poboljšanja brzo sprovedu da bi se stvorili uslovi za dobijanje statusa kandidata - istakao je Nibel.

POVEZANE VESTI

EKONOMIJA Usluge PKS na klik
Petak 06.05.2011. 08:29
Da nastavicete sa pruzanjem ekonomske pomoci Srbiji samo da i mi nastavimo sa procesom "denacifikacije" i suocavanjem sa "zlocinackom prosloscu".Jos ako budemo poceli decu po osnovnim i srednjim skolama da ucimo kako je NATO bombardovanje bilo neophodno u nasem interesu i da tu nema niceg loseg i da je NATO zapravo nas prijatelj jos i ako onako pride budemo priznali Kosovo i Metohiju ima da nam saljete milijarde i milijarde evra.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online