Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 02.05.2011.
10:49 >> 12:58h
Vestionline A

Nafta pojeftinila zbog ubistva Bin Ladena

Cene sirove nafte su danas skliznule ispod 113 dolara za barel pošto je američki predsednik Barak Obama objavio da je ubijen vođa međunarodne terorističke mreže Al Kaide Osama Bin Laden.

Američka laka nafta za isporuku u junu je u elektronskom poslovanju na Merkantilnom tržištu u Njujorku ugovarana 1,23 dolara u padu, po 112,70 dolara za barel.

Taj termin isporuke je u petak, na zaključenju ugovaranja u Njujorku, ojačao 1,07 dolara, na 113,93 dolara za barel, nakon što je u jednom trenutku dostigao 114,18 dolara, najviši nivo od septembra 2008.

Šta će biti s naftom posle Bin Ladena?

U Londonu na tržištu ICE nafta iz Severnog mora marke "brent" za junski termin isporuke je bila u padu 98 centi, na 124,91 dolar za barel, prenela je agencija AP.

Trgovci ukazuju da bi ubistvo bin Ladena moglo oslabiti snagu Al Kaide i njene pokušaje destabilizacije zemalja Bliskog istoka koje su bogate naftom.

Analitičari, međutim, ukazuju da bi pripadnici Al Kaide mogli tražiti osvetu za smrt svog vođe i podsećaju da ovogodišnji nemiri širom Bliskog istoka i severa Afrike, koji su pretili prekidima isporuka nafte iz tog regiona, nisu povezani sa tom terorističkom mrežom.

"Mislim da vesti o ubistvu Bin Ladena ne bi trebalo da imaju neposredan uticaj na cene sirove nafte", ocenio je ekonomista Narodne banke Australije Ben Vestmor.

Obim ugovaranja u Aziji je danas bio mali, s obzirom da su tržišta u Narodnoj Republici Kini, Hongkongu, Tajvanu, Maleziji i Singapuru zatvorena zbog proslave Međunarodnog praznika rada.

Tržišta u Japanu su danas otvorena, ali će biti zatvorena sledeća tri dana zbog proslave Zlatne nedelje u toj zemlji.

Akcije i dolar poskupeli

Cene evropskih akcija danas su uvećane, osmi put uzastopno, dok je dolar blago ojačao sa ranije dostignutog trogodišnjeg minimuma, posle izveštaja da su američke snage ubile Osamu bin Ladena.

"Tržišta širom sveta su bila u usponu nakon vesti da su američkle snage ubile bin Ladena. Međutijim, ta (tržišna) euforija mogla bi biti kratkog veka, posebno zbog mogućnosti da teroristi krenu u osvetničke akcije", ocenio je Ben Poter, tržišni stručnjak kompanije londonske IG indeks.

Rast cena akcija podstiču, prema oceni eksperata, takođe i solidni tromesečni rezultati mnogih kompanija koje su u prvom kvartalu iskazale veće prihode od očekivanih.

Novinska agencija Rojters navodi da se današnje poslovanje na globalnim finansijskim berzama odvija u uslovima kad mnoge zemlje prazniju (Narodna Republika Kina, Tajland, Singapur, Velika Britanija, Hongkong), pa su tržišne operacije limitirane.

Evropske deonice, izuzimajući britanske, poskupele su tokom rane prepodnevne trgovine, 0,3 odsto, dok je globalni indeks akcija - MSCI - kojim se iskazuju cene hartija u 23 najrazvijenije zemlje sveta, uvećan 0,2 procenta.

U porastu su bile i terminske cene akcija na amerčkom efektnom tržištu, dok su deonice na vodećoj azijskoj berzi u Japanu poskupele jutros 1,4 odsto, prenela je iz Tokija japanska novinska agencija Kjodo.

Japanski Nikei indeks je danas prvi put od katastrofalnog zemljotresa i gigantskog cunamija 11. marta, premašio psihološki važnu granicu od 10.000 poena.

U Evropi je zabeležen i skok vodećih nacionalnih indeksa akcija, uključujući francuski CAC 40 i nemački DAKS koji je, trenutno, na najvišem nivou tokom minule tri godine.

Kurs dolara je uvećan na azijskim berzama, posle izveštaja da je vođa Al kaide Bin Laden ubijen nepunih deset godina posle terorističkih napada, 11. septembra 2001, na ciljeve u Sjedinjenim Američkim Državama.

Evro je oslabio jedan cent, na 1,4764 dolara, pre nego što se pri samom kraju poslovanja oporavio i kotirao nešto manje od 1,48 "amerikanca".

Dolar je ojačao i na 81,66 jena, prema 81,19 "japanaca" koliko je vredeo u nedelju uveče u zaključnoj trgovini.

Krajem poslovnog dana na tokijskoj berzi američka valuta je, međutim, razmenjivana po kursu od 81,41 jen.

Pojačana tražnja dolara danas je usledila ne samo zbog smrti "svetskog teroriste broj jedan", već i pojeftinjenja sirove nafte, na azijskim, američkim i evropskim berzama.

Neki eksperti, uključujući i tržišnog stručnjaka kompanije Nomura Kurta Magnusa, da će ubistvo bin Ladena pojačati optimizam u Sjedinjenim Američkim Državama i dati "adrenalin" vodećoj svetskoj ekonomiji.

Francuska novinska Agencija Frans pres ističe u izveštaju sa globalnog valutnog tržišta, da je kurs dolara, osim rasta prema evro i jenu, u odnosu na druge snažne valutne jednice bio mešovit.

AFP ocenjuje da će pozicije evra, uprkos današnjem padu prema dolaru, u narednom periodu verovatno biti čvrste, prvenstveno zbog najave Evropske centralne banke (ECB) da će do kraja 2011. voditi čvrstu kamatnu politiku.

ECB je prošlog meseca povisla referentnu kamatu za 0,25 procenata, na 1,25 odsto i to je, kako ukazuju finansijski stručnjaci, bio jedan od glavnih razloga osetnog jačanja valute 17 zemalja-članica evrozone.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.05.2011. 19:57
Ово би требало да буде нека првомајска вест за наивне Србе. У Крватској поскупљује бензин за дан-два а ми треаба да се надамо, ваљда, појефтињењу. Вест је актуелна колико и јутрошња столица гладног Николића.
Ponedeljak 02.05.2011. 11:14
...chaste naftom???....kakvi foliranti i debili....
Ponedeljak 02.05.2011. 13:13
Подсети ме на Тадићеву изјаву, оно кад су објавили да праве са социјалистима власт, како је динар ојачао у односу на евро за два динара. XD
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online