Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 19.04.2011.
15:17
Z. Gligorijević - Vesti A

Bankrot preti zbog poreza

Iako opštine Pomoravskog okruga još uvek nisu odredile visinu poreza na imovinu, meštani ovog kraja strahuju da će nameti biti mnogo veći nego do sada. U opštinama kažu da čekaju na pravilnik Vlade Republike Srbije i izmene Zakona o imovini, nakon čega će odrediti koliki će porez plaćati građani.

U Švedskoj nas nisu krali: Životije Vasić Vote
 

- Porez na imovinu određivali smo na osnovu prosečne tržišne vrednosti nekretnina, koje smo uzimali iz Poreske uprave. Pošto je Zakon izmenjen i došlo je do uvećanja visine poreza, još uvek ne znamo koliki će porez biti određen - kaže za "Vesti" Predrag Jovanović, poreski inspektor u Jagodini.
 

Mirjana Milutinović, načelnik Poreske uprave u Paraćinu, potvrđuje da ni u ovoj opštini nije određena visina poreza.
 

- Opštine su i do sada određivale porez na imovinu. Ne mogu da kažem koliki je on bio prošle godine, jer ti iznosi više ne važe. Jedino pretpostavljam da će, kao i prethodnim zakonom, postojati neke olakšice. Na primer, porez za lice koje je vlasnik stana ili kuće, koje živi u tom objektu imalo je pravo na umanjenje poreza za 50 odsto. Onaj ko je imao više stanova nije mogao da ostvari ovu olakšicu, jer je imao višak stambenog prostora - navodi Mirjana za naš list.

Zaradu otima država

 

Obućar Životije Vasić Vote iz Majura kod Jagodine, koji je u Malmeu u Švedskoj bio od 1959. do 2000. godine, kaže da je Švedska naročito dobra zemlja za privatnike.
- Prve tri godine oslobođen si poreza. Ako ti posao ne ide, oni sami kažu da je bolje da zatvoriš radnju. A ovde odmah kolju. Veći deo zarade dajemo državi. Uvodili su nam i fiskalne kase. Ne znam koliki će biti porez na imovinu, ali sigurno će biti veći od dosadašnjeg - negoduje Vote.


Naši ljudi u dijaspori strahuju da će nameti biti mnogo veći od dosadašnjih.
 

- Do sada to nije bila velika suma. Ali, ako zakoni, koji su za sada mrtvo slovo na papiru, budu počeli da se primenjuju, svi ćemo bankrotirati. Naša vlada samo prepisuje zakone iz Nemačke, Francuske i ostalih zemalja Evropske unije, a zaboravlja da nismo u istom položaju. U tim zemljama budžet se puni od prihoda iz privrede. A kako su kod nas firme odavno propale, naša država mora da puni budžet iz nameta - kaže Bora Lazarević iz Jasenova koji je sa suprugom Radom u Davosu u Švajcarskoj stekao penziju.
 

Radomir Milojević iz Potočca kod Paraćina, koji je godinama radio u Beču, kaže da se mnogo pokajao što se vratio u zavičaj, jer se u austrijskom sistemu znalo šta pripada državi, a šta građanima i niko nije pokušavao to da im zakine ili da ih opljačka na bilo koji način.
 

- Ne znam koliko ćemo sada plaćati porez, ali verovatno će biti kao sa legalizacijom, koja je bila jedan od poslednjih nameta u Srbiji. Ma ne, bila je to pljačka stoleća. Šta je nama država dala da bi nam sada naplatila? Moraćemo da plaćamo porez i na septičke jame i bunare. A da nemamo bunare, koji svako domaćinstvo koštaju po 4.000 evra, crkli bismo žedni. Ranije smo plaćali samodoprinosom za kupovinu bandera. A kada je na njih povezana električna energija, vlasnik je postao EPS. A onda smo plaćali priključak - rekao je Radomir za "Vesti".

POVEZANE VESTI

Utorak 19.04.2011. 21:33
porez porez porez...buna .............revolucija
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online