Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Četvrtak 14.04.2011.
04:50
Press A

MMF: Srbija će imati najveći privredni rast u Evropi

Međunarodni monetarni fond, u najnovijoj analizi, sa velikom dozom optimizma očekuje oživljavanje privredne aktivnosti, stabilizaciju i smanjenje inflacije u Srbiji. Tako će, prema prognozi Fonda, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije ove godine biti tri odsto, a 2012. najveći u Evropi - pet odsto.

Stručnjaci MMF-a prognozirali su oživljavanje privrede i smanjenje inflacije u Srbiji
 

Vodeći ekonomista Svetske banke Dušan Vujović istakao je da MMF sa više optimizma gleda na oživljavanje ekonomske aktivnosti u Srbiji nego u bilo kojoj drugoj državi jugoistočne Evrope i Evrope uopšte.

On ističe da MMF sa podjednakim optimizmom komentariše vraćanje na normalni nivo inflacije u Srbiji. U izveštaju se prognozira inflacija od 9,9 odsto na kraju ove godine, a 4,1 odsto u sledećoj godini.
 

- To će biti stabilan nivo u narednom srednjoročnom periodu, a projektuje se vrlo uspešno vraćanje na dugoročno stabilni nivo inflacije od oko četiri odsto - napomenuo je Vujović.
 

MMF predviđa i da će privredni rast Srbije biti izvozno orijentisan, pošto se očekuje poboljšanje deficita tekućeg bilansa. Vujović je naglasio da je jedina tamna strana što se ne očekuje smanjenje nezaposlenosti.
 

- Jedina stvar koja je loša je da ne gledaju sa optimizmom na situaciju sa nezaposlenošću. Srbija jedina, sa izuzetkom Španije, ima nezaposlenost veću od 19 odsto - rekao je Vujović.
 

Ekonomski stručnjak Miroljub Labus kaže za "Press" da je upoznat sa najnovijom analizom MMF-a i da su prognoze za Srbiju povoljne.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.04.2011. 07:56
И сад ми треба да будемо толики кретени да поверујемо да земља без привреде има највећи привредни раст! Пу, бандо хоштаплерска!
Četvrtak 14.04.2011. 06:18
1. Tesko onom kome ovi prognoziraju "rast" 2. "Rast" koji ce biti zasnovan na novom predpostavljam poslednjem talasu "uspesinh" privatizacija tipa Telekom, EPS, Srbija Sume, Srbija Vode i ostatkom porodicnog blaga
Četvrtak 14.04.2011. 08:50
Jeste, očekuje se rast u drvnoj industriji kod proizvodnje mrtvačkih sanduka. Kada se u borbama kaže da je jedinica desetkovana to je strahovit gubitak od svakog desetog vojnika. Ovde je od radno sposobnih svaki peti gubitnik bez posla osuđen na smrt od gladi i nije strašno. Svaki kvartal se uzme kredit od MMF po 350 miliona evra i gricka do idućeg kvartala. Posle njih - potop.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online