Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.04.2011.
23:50

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Manje dažbine najbolja pomoć

Mada država za svako novootvoreno radno mesto u Novom Pazaru, zavisno od delatnosti, "plaća" od četiri do 10.00 evra, vrlo mali broj ovdašnjih biznismena koristi ovu benificiju, a samo retki se usuđuju se da uposle nove radnike. U međuvremenu, broj nezaposlenih Novopazaraca rapidno raste i već je dostigao 25.000.

- Za svako novootvoreno radno mesto u tekstilu, koji dominira u Novom Pazaru, država daje subvenciju od 4.000 do 5.000 evra. To nije mala pomoć ali je, ipak, u ovo vreme krize retko ko koristi. Nije dovoljno kupiti mašine i uposliti radnike, treba organizovati proizvodnju, prodati, naplatiti, platiti dažbine državi...
 

ZA SVAKO MESTO 5.000 EVRA: Pogon Raške
 


Ako želi da nam stvarno pomogne, država najpre treba da smanji dažbine na plate koje u Srbiji iznose 63 posto, a svuda u okruženju 35 odsto - kaže Safet Krlić, vlasnik ugledne džins-konfekcije Kasaba i član Odbora za tekstil u Privrednoj komori Srbije.

Pola Srbije radi na crno: Safet Krlić

Kada bi se zahvatanja smanjila na 35 odsto odmah bi, kaže, uposlili hiljade novih radnika i više ne bi bilo razloga za izbegavanje državnih dažbina.


- Poslovalo bi se bolje, više izvozilo, državni budžet bio bi puniji nego sada.

Ovako, pola Srbije radi "na crno", mnogi koji se vode kao nezaposleni dobijaju zdravstvenu knjižicu i raznu "socijalu" i uz to rade neprijavljeni.

Na kraju se sve svaljuje na leđa malog broja onih koji se bore i rade. Upravo tim parama država sada "plaća" otvaranje radnih mesta, ali neki tu pomoć već zloupotrebljavaju - upozorava Krlić.

 

Čekaju Rašku


Neki od novopazarskih tekstilaca čekaju ishod privatizacije Tekstilnog kombinata Raška, pa će tek potom, ako kupe neki od pogona, odlučiti da li da koriste državne subvencije i upošljavaju nove radnike. Tekstilni kombinat Raška podeljen je u 39 celina i svaka se prodaje posebno.


Novopazarski tekstilci kažu da su još pre pet-šest godina, zajedno sa kolegama iz drugih delova Srbije, ubeđivali nadležne u Vladi Srbije da prepolove dažbine, da je bilo raznih obećanja, ali da po ovom pitanju ništa nije urađeno.


- Država se boji kako će napuniti budžet, a naša formula je prosta - bolje je da svi plaćamo 35 odsto nego da samo mali broj plaća 63 procenata. Tih 35 odsto svako ko ozbiljno radi može da plati, a 63 odsto samo retki. Zbog toga imamo toliko zatvaranja pogona i straha od otvaranja novih radnih mesta - naglašava Safet Krlić.
 

Plaše strance


Nekoliko stranih kompanija pokazalo je interesovanje za dolazak u Novi Pazar i korišćenje beneficija koje daje država, ali još niko nije povukao "konačan potez".

 

Razlog je politička situacija u ovom kraju: neki u Sandžaku traže autonomiju, neki prete "scenarijom iz Egipta", neki najavljuju verske, a neki političke sukobe. Sve to plaši strance, čak i Turke koji čekaju da se situacija "razbistri", pa da tek potom dođu u "bratski Sandžak".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online