Subota 02.04.2011.
23:50

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Manje dažbine najbolja pomoć

- Za svako novootvoreno radno mesto u tekstilu, koji dominira u Novom Pazaru, država daje subvenciju od 4.000 do 5.000 evra. To nije mala pomoć ali je, ipak, u ovo vreme krize retko ko koristi. Nije dovoljno kupiti mašine i uposliti radnike, treba organizovati proizvodnju, prodati, naplatiti, platiti dažbine državi...
 

ZA SVAKO MESTO 5.000 EVRA: Pogon Raške
 


Ako želi da nam stvarno pomogne, država najpre treba da smanji dažbine na plate koje u Srbiji iznose 63 posto, a svuda u okruženju 35 odsto - kaže Safet Krlić, vlasnik ugledne džins-konfekcije Kasaba i član Odbora za tekstil u Privrednoj komori Srbije.

Pola Srbije radi na crno: Safet Krlić

Kada bi se zahvatanja smanjila na 35 odsto odmah bi, kaže, uposlili hiljade novih radnika i više ne bi bilo razloga za izbegavanje državnih dažbina.


- Poslovalo bi se bolje, više izvozilo, državni budžet bio bi puniji nego sada.

Ovako, pola Srbije radi "na crno", mnogi koji se vode kao nezaposleni dobijaju zdravstvenu knjižicu i raznu "socijalu" i uz to rade neprijavljeni.

Na kraju se sve svaljuje na leđa malog broja onih koji se bore i rade. Upravo tim parama država sada "plaća" otvaranje radnih mesta, ali neki tu pomoć već zloupotrebljavaju - upozorava Krlić.

 

Čekaju Rašku


Neki od novopazarskih tekstilaca čekaju ishod privatizacije Tekstilnog kombinata Raška, pa će tek potom, ako kupe neki od pogona, odlučiti da li da koriste državne subvencije i upošljavaju nove radnike. Tekstilni kombinat Raška podeljen je u 39 celina i svaka se prodaje posebno.


Novopazarski tekstilci kažu da su još pre pet-šest godina, zajedno sa kolegama iz drugih delova Srbije, ubeđivali nadležne u Vladi Srbije da prepolove dažbine, da je bilo raznih obećanja, ali da po ovom pitanju ništa nije urađeno.


- Država se boji kako će napuniti budžet, a naša formula je prosta - bolje je da svi plaćamo 35 odsto nego da samo mali broj plaća 63 procenata. Tih 35 odsto svako ko ozbiljno radi može da plati, a 63 odsto samo retki. Zbog toga imamo toliko zatvaranja pogona i straha od otvaranja novih radnih mesta - naglašava Safet Krlić.
 

Plaše strance


Nekoliko stranih kompanija pokazalo je interesovanje za dolazak u Novi Pazar i korišćenje beneficija koje daje država, ali još niko nije povukao "konačan potez".

 

Razlog je politička situacija u ovom kraju: neki u Sandžaku traže autonomiju, neki prete "scenarijom iz Egipta", neki najavljuju verske, a neki političke sukobe. Sve to plaši strance, čak i Turke koji čekaju da se situacija "razbistri", pa da tek potom dođu u "bratski Sandžak".

2024 © - Vesti online