Sreda 26. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 21.02.2011.
04:49
Blic A

Političari: Srbija je lider na Balkanu; Teško...

Političari redovno, s vremena na vreme, ponavljaju kako je Srbija lider. Mereno ekonomskim pokazateljima i svakodnevicom, od tih priča kako smo lideri i da možemo biti “tigar na Balkanu”, uglavnom nema ništa, jer figurativno rečeno, “počinjemo da umesto tigra ličimo na zapuštenu mačku”, tvrde beogradski mediji.

Ekonomski analitičar Kit Simons, čije procene uvažavaju međunarodne finansijske institucije, u studiji koja se bavi Srbijom, pored ostalog konstatuje: “Reč je o zemlji koja je ostvarila napredak u tranziciji, ali je ostalo još mnogo posla koji zavisi od političke volje”. Kao značajne nedostatke on navodi visoku nezaposlenost, zavisnost od doznaka iz inostranstva, korupciju, praznine u vladavini prava, spoljni dug, slab izvoz, piše ''Blic''.

U Srbiji sve više siromašnih
 

Njegov zaključak je sasvim jasan i on Srbiju svrstava u “najslabiju privredu centralne i istočne Evrope”. Bas Baker, šef misije Međunarodnog monetarnog fonda za zemlje u razvoju, komentarišući izjave nekih naših zvaničnika o liderstvu u regionu, nije imao dilema.

- Srbija jeste važna zemlja u regionu, ali nije najvažnija. Veća pa i bitnija od nje je Rumunija, a neke zemlje se, kao što su Rusija i Poljska, ističu po veličini, a druge, poput Slovenije i Slovačke, po tome što su uspešne i već su članice evrozone - stav je

Izjave o liderstvu

 

Predsednik Boris Tadić:

 

  • ''Srbija je lider u mostogradnji jer se nigde u Evropi trenutno ne gradi toliko mostova kao što se gradi u Srbiji.”

 

Premijer Mirko Cvetković:

 

  • ''Srbija je lider u regionu po rastu bruto domaćeg proizvoda.“
  • ''Srbija je lider u regionu u prehrambenoj industriji.“

 

Ministar Ivica Dačić:

 

  • ''Srbija je lider u regionu kada je u pitanju sprovođenje standarda u domenu unutrašnjih poslova.”

Bakera.

Ipak, on diplomatski primećuje i da “što je više uspešnih zemalja, to je bolje za ceo region”.

Naš bruto domaći proizvod i sada je značajno manji od onog koji smo imali pre 12 godina. U periodu od 2001. do 2009. u Srbiju je ušlo po raznim osnovama 129 milijardi dolara, ali su loše iskorišćene.

- Naše vlade su propustile istorijsku priliku, da na talasu petooktobarskih promena, naklonosti međunarodne zajednice, konjunkture svetske privrede i značajnog priliva inostranog kapitala preurede Srbiju u modernu, demokratsku i razvijenu zemlju, članicu EU, koja bi, da se to kojim čudom desilo, sa pravom mogla da ponese naziv jednog od lidera šireg balkanskog prostora - smatra prof. dr Ljubodrag Savić.

Srbija je u poslednje dve decenije izgubila korak dozvolivši da nas preteknu čak i one zemlje koje su ranije bile znatno iza nas, procena je ekonomista.

Sada smo po većini pokazatelja u društvu Albanije, BiH i Makedonije, ispred nas su Crna Gora i Hrvatska. Slovenija je odmakla najdalje, dok su Rumunija i Bugarska značajno unapredile vlastiti položaj ulaskom u EU.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.02.2011. 09:47
Србија је лидер у региону по броју народних кухиња; Србија је лидер у региону по најмизернијим примањима и по број унезапослених; Србија је лидер у региону а и шире јер има највише цене животних намирница; Прва је и у корупцији и по броју министарстава. СРБИЈА ЈЕ ЛИДЕР У РЕГИОНУ ПО БРОЈУ БЕСМИСЛЕНИХ И НЕИНТЕЛИГЕНТНИХ ОБЕЋАЊА И ИЗЈАВА ПОЛИТИЧАРА КОЈЕ НИКО НЕ КОНТРОЛИШЕ И НЕ САНКЦИОНИШЕ.
Utorak 22.02.2011. 10:01
Када ће више да се самоубије, па да нам крене?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online