Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 18.02.2011.
16:51
Vestionline A

Potrošnja mesa u Srbiji manja nego ikad!

Zbog pada životnog standarda potrošnja mesa u Srbiji manja je nego ikad i prošle godine je iznosila 34 kilograma po stanovniku, rečeno je danas u Privrednoj komori Srbije.

Međutim, kako je objasnio saradnik Centra za naučno-istraživački rad Privredne komore Srbije Vojislav Stanković, u Srbiji bi nastala nestašica mesa ako bi se životni standard popravio i povećala potražnja mesa.

Jedan žitelj Srbije godišnje pojede tek 34kg mesa
 

On je na skupu proizvođača mesa organizovanom u Privrednoj komori Srbije naveo da ni u 2011. godini ne treba očekivati rast stočarske proizvodnje, jer država nije obezbedila dovoljno novca za podsticanje stočara.

"Dobrom agrarnom politikom problemi u stočarstvu bi mogli da budu rešeni u periodu od tri do pet godina", rekao je Stanković i dodao da bi dve trećine agrarnog budžeta države trebalo usmeriti na stočarstvo.

On je ovu ocenu potkrepio podatkom prema kome je prošle godine iz Srbije izvezeno 4.000 tona junetine, od čega 1.000 tona u EU. Za izvoz junetine u EU Srbiji je određena kvota od 8.700 tona, a godišnja potražnja tog tržišta je 600.000 tona junetine.

Potpredsjednik Privredne komore Srbije Stojan Jeftinić rekao je da je jednoj ruskoj firmi potrebno 8 000 tona junetine, što bi bila velika šansa srpskih klaničara da je stočarstvo u boljoj situaciji.

Proizvođači mesa istakli su da Srbija nema mogućnost da izveze tolike količine mesa jer je za to potrebno 32.000 grla stoke. Oni su predložili da država, osim utvrđenih subvencija, omogući izvoznicima mesa da po povoljnim cijenma dobijaju kukuruz iz robnih rezervi.

Direktor klanice "Stokoimpeks" iz Niša Vilotije Stojković rekao je da za izvoz mesa u EU i Rusiju ima zainteresovanih proizvođača, ali da zbog trenutne situacije u stočarstvu Srbiju ne shvataju kao ozbiljnog i konkurentnog partnera.  Stojković je ocenio da država ometa osnivanje klastera proizvođača mesa.

POVEZANE VESTI

Petak 18.02.2011. 19:59
Да не би дошло да несташице меса Влада нас држи на најнижем стандарду. Потпредседник Привредне коморе је рекао да руској фирми треба месо? Какве то има везе са нашом куповном моћи и празним тањирима? Причајте уста да нисте пуста. Сада ће поново да крену чланци о здравој биљци сремуш и о томе како смо у предности што су нам села пуста јер је испаша незагађена (њиховом заслугом). Само треба да пасемо. Банда, банда, банда.
Petak 18.02.2011. 20:54
Kada je Tadic obilazio most kod Beske, pred jedno od mogucih otvaranja mosta procenio je da bi u koviljskom ritu mogli da gajimo svinje mangulice, kao u doba knjaza Milosa. Gde smo mi braco zabasali kada nam je perspektiva privreda knjaza Milosa.
Petak 18.02.2011. 22:08
Manje mesa,manje mesa,-tako hoce evropska unija,moramo da budemo zgodni (i to je verovatno jedan od uslova) da bi postali clanica stada,znaci od sad ima trava da se pase!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online