Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 04.02.2011.
18:16
Beta A

Štrajk gotov, prosvetari pristali na obećanja

Sindikati prosvete postigli su večeras doogovor sa Ministarstvom prosvete i rešili da prekinu štrajk. Dogovoreno je da se zaposlenima isplate jubilarne nagrade i otpemnine, kao i da se na osnovu očekivanih povećanja prihoda budžeta povećaju zarade svih zaposlenih u javnom sektoru i penzionerima.

Svi će da zarade na štrajku prosvetara: Sastanak Vlade i sindikalaca
 

Na sastanku u Vladi na kome je postignut dogovor učestvovali su Sindikat radnika u prosveti, Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat Nezavisnost, a predstavnici Vlade bili su ministri prosvete i finansija Žarko Obradović i Diana Dragutinović.

 

Odluka u nedelju

 

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije će u nedelju na sednici glavnog odbora odlučiti da li će pozvati svoje članove da prekinu štrajk, izjavio je  predsednik tog sindikata Leonardo Erdelji. "Glavni odbor je doneo odluku o štrajku, on može da odluči i o
prekidu", rekao je Erdelji.

Sporazum vlade i sindikata neće izazvati rast inflacije, niti poremetiti makroekonomske tokove, rekao je novinarima nakon sastanka ministar Obradović.

Obradović je nakon sastanka rekao da očekuje da se dogovoru priključi i Unija sindikata prosvetnih radnika čiji predstavnici nisu bili na sastanku.

On je rekao da je dogovoreno da se zaposlenima isplate jubilarne nagrade i otpemnine, kao i da se na osnovu očekivanih povećanja prihoda budžeta povećaju zarade svih zaposlenih u javnom sektoru i penzionerima.

"Pozivam sve zaposlene da se od ponedeljka vrate u škole", rekao je Obradović.


Generalni sekretar sindikata radnika u prosveti Srbije Hadži Zdravko Kovač rekao je da se došlo do kompromisnog rešenje koje je podrazumevalo "izvesna odricanja obe strane".

Novinarima nisu saopšteni detalji potpisanog sporazuma.
 

Četiri reprezentativna prosvetna sindikata, koja su bila u štrajku šest dana, danas su Vladi poslali svoju poslednju ponudu za povećanje zarada, za šta im treba 3,5 milijardi dinara, što znači da traže po pet odsto veće zarade u maju i novembru.

"Prihvatili smo ponudu Vlade za isplatu jubilarnih nagrada za šta treba da se izdvoji 1,3 milijardi dinara i 300 miliona za otpremnine", kaže Hadži Zdravko Kovač, generalni sekretar Sindikata radnika u prosveti Srbije.

On je potvrdio da je ovo poslednja ponuda i da ispod cifre od 3,5 milijardi dinara za povećanje zarada više neće ići.

"Naš sindikat prihvatio je predlog ombudsmana da se tokom pregovora u našim školama sa potpune obustave rada pređe na skraćene časove od 30 minuta", rekao je Kovač i dodao da već danima direktori škola po nalogu Ministarstva prosvete prave spiskove nastavnika koji štrajkuju.

Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije upitao je danas kako je moguće da ostali zaposleni u javnom sektoru dobiju povišicu na osnovu protesta prosvetara. "Raduje me i to što će na račun naših protesta povišicu dobiti i penzioneri", ironičan je bio Pavlović. 

Predstavnici ovih sindikata rekli su da je danas u nekom vidu štrajka više od 1.400 osnovnih i srednjih škola.

POVEZANE VESTI

Petak 04.02.2011. 19:21
Izadjite i na ulice nemojte samo u ucionicama cekati
Petak 04.02.2011. 20:29
Ljudi lepo idu na 3,5 milijarde koliko je placen satelit. Sad ce poceti policija sa cenom satelita, pa zdravstvo i na kraju ce mera strajka u Srbiji biti Satelit. Kad ima za vasionu ima da ima i za zemaljce nije vise niko blesav.
Petak 04.02.2011. 21:54
Sad su na redu EPS,Policija i Zdravstvo.Mozda se na njima kola slome.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online