Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 27.12.2014.
09:08
blic.rs A

Ministarka bez srama: Ne treba vam veća plata od ove (323,14 €)!

"Moguće je posao raditi i s ovakvim platama i biti motivisan ako u nešto stvarno verujemo". To je u petak prosvetarima poručila ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički. Ona je došla na konferenciju za novinare u Vladi Srbije organizovanu povodom štrajka u školama i potvrdila da nastavnici u Srbiji ne mogu dobiti nikakvu novčanu pomoć kojom bi nadomestili smanjenje plata.

Fonet/D. A.
Kao što je već jednom rekla, "za to ste glasali": Kori Udovički
 

Međutim, pored standardne priče o štednji, ministarka je bez imalo ustezanja poručila nastavnicima da im ne trebaju veće plate da bi motivisano radili svoj posao. Podsetimo, prosečna plata nastavnika sa master diplomom je 39.000 dinara, što danas 27. decembra po srednjem kursu Narodne banke Srbije iznosi 323,14 evra! To je prosečna plata nastavnika u Srbiji.

- Obraćam vam se kako bih građane Srbije podsetila da u 2015. svi moramo da zbijemo redove. Tako bismo napravili onu promenu koju smo sami sebi obećali i konačno promenili zemlju, koja je u stanju da svu energiju usmeri na neiskorišćene potencijale. Oni su sad neiskorišćeni jer se stalno bavimo sobom i gledamo kako da nam neko nešto da. Razumem nastavnike, i ja sam roditelj - rekla je Udovički.

One koji pamte Kori Udovički iz vremena kada je 2002. bila ministarka za energetiku ova izjava i nije previše začudila. Braneći poskupljenje struje i uvođenje novog tarifnog sistema, ministarka je tada samouvereno poručila da "penzioneri koji ne mogu da plaćaju struju mogu da prodaju svoje velike stanove".

Ministarkina izjava naišla je na oštro negodovanje sindikata.

- Te isprazne retorike nam je već preko glave. Ono što je Udovički izjavila je u najmanju ruku nepristojno, otužno i gnusno. Ako misli da se sa 39.000 dinara može raditi posao i biti motivisan, pozivam je da jedan mesec radi i živi sa tom platom - odgovara Dragan Matijević, predsednik Unije prosvetnih sindikata Srbije (USPRS).

Ministar prosvete Srđan Verbić imao je pak dosta blažu retoriku. Verbić je priznao da je ceo obrazovni sistem pogrešno postavljen, da razume nastavnike zašto su nezadovoljni, ali da u budžetu nema novca da im se ispune zahtevi. Na pitanje da li će drugo polugodište moći da počne u školama u kojima đaci ne dobiju knjižice, ministar nije imao konkretan odgovor.

- Ukoliko situacija bude takva da ne budemo imali regularne uslove, naći ćemo načina da to objasnimo učenicima, jer će i ovo za njih biti velika škola kao što su štrajkovi to bili za neke od nas - rekao je Verbić. 

POVEZANE VESTI

Subota 27.12.2014. 09:18
Preko ovakvih uvreda prosvetari ne mogu da pređu nikako . Ovo je ruganje svim poštenim učiteljima , nastavnicima i profesorima . Ovakve izjave ih teraju da se još više zbliže i zbiju redove i da nastave još radikalniji štrajk . Kori jede meso prosvetari kupus i u proseku ispada sarma nije loše ali kada bi se malo uloge i promenile . Inače Kori Udovički je ŠPIJUN svetske banke instaliran u vladu Srbije sa ciljem da pomogne Vučiću u uništavanju Srbije .
Subota 27.12.2014. 13:24
Ma kakvih 323 evra, ima da radite za džabe! Vi biste i da radite i da primate platu?? To kod Mene ne prolazi! Vi bre ne znate ko sam JA!? .... de su mi pilule..?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online