Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
22
Četvrtak 03.02.2011.
00:39
Večernje novosti A

Milosavljević: Matematika kaže - hleb će poskupeti!

Prema rečima ministra trgovine i usluga Slobodana Milosavljevića tačno je da trenutno, zbog štrajkova, postoji jači socijalni pritisak na Vladu Srbije, ali on veruje da će Vlada izdržati, a odmah zatim najavljuje da će, po svakoj mogućoj matematici, hleb uskoro poskupeti!

Matematika, to je prava nauka: Slobodan Milosavljević
 

- Tačno je da socijalni pritisak na Vladu raste, ali ni moje kolege ni ja nemamo strah da bi on mogao da eskalira na mitingu opozicije u subotu. Ona nema snage da izazove vanredne izbore, jer su i građani svesni da je zemlja na pragu važnih događaja, pre svega, dobijanja statusa kandidata i datuma za početak pregovora sa EU, što će konačno jasno definisati našu evropsku perspektivu“ - rekao je u intervjuu za ”Novosti” Milosavljević.


- Ne bi me iznenadilo ni da su nezadovoljstvo prosvetara i protest opozicije u nekoj korelaciji, ali to nije način za rešavanje ogromnih problema koje Srbija ima, pre svega sa siromaštvom, odnosno činjenicom da se od 700.000 do milion građana svakodnevno bori da preživi. Privreda traži manju javnu potrošnju, a ako ispunimo zahtev prosvetara, ona će se povećati.


Za te, najsiromašnije građane, najveći problem predstavlja poskupljenje hrane. Hoće li taj trend biti zaustavljen?

- To je u ovom trenutku teško predvideti. Cene prehrambenih proizvoda pre svega će zavisiti od prinosa u 2011, kretanja na svetskim tržištima i od cene nafte. Nema države na svetu, ni mehanizama, kojima je moguće zaustaviti neke od tih trendova.


U februaru ističe rok koji je država dogovorila sa pekarima oko nemenjanja cena hleba. Šta će se tada dogoditi?

- Ponovo ćemo sesti i razgovarati da vidimo da li je moguće da ih zadržimo na postojećem nivou ili da korekcije budu što manje. Ali, pre godinu dana cena pšenice za kilogram bila je 10,4 dinara, a danas je veća od 26 dinara. Nema te matematike koja bi sa ovakvim cenama pšenice sprečila poskupljenje hleba.

Ove godine 4 milijarde € stranih investicija

Koliko stranih investicija Srbija može da očekuje ove godine?

- Između tri i četiri milijarde evra, ukoliko, naravno, dođe do privatizacije ”Telekoma”. Ne ide ni brzo ni lako sa investitorima, ali se stvari polako kreću, ima dogovora kao što je sa ”Niteksom”, nastavak investicije ”Fijata”... Mnogi ulagači traže lokacije, neki su na pragu donošenja odluka o preseljenju proizvodnje kod nas, pogotovo u sektoru industrije, tekstila, nameštaja, ali i trgovine...

 


Razmatra li se mogućnost zamrzavanja cena osnovnih životnih namirnica?

- Ne, jer kad god je to urađeno u prošlosti, dovelo je do ekonomske katastrofe. To može samo u prvom momentu delovati kao spas, ali na duži rok donosi mnogo veće gubitke.


Da li će Vlada i NBS uspeti da ovogodišnju inflaciju vrate u predviđene okvire?

- Optimista sam da će inflacija u 2011. biti niža od prošlogodišnje, odnosno da će ostati jednocifrena. Ne očekujem jače inflatorne udare, osim ukoliko ne dođe do neke nenormalne eskalacije cena nafte i gasa.
 

Nije nam bio potreban problem s akcizama

Kako će Vlada rešiti problem koji je nastao usvajanjem Zakona o porezima u kojem se potkrala greška oko dvojnih akciza za gorivo?
- To je nešto što nije moralo da nam se desi. Čekamo instrukcije Brisela i u zavisnosti od njih problem ćemo rešiti adekvatnim izmenama zakona.

Da li bi u tom slučaju Vlada razmotrila uvođenje fiksnog kursa?

- To je, svakako, jedna od opcija, ali sam lično protiv toga, jer bismo tako samo ”zamrzli” realnost, odnosno prikazali je boljom nego što jeste. Fiksiranje kursa uz ovakvo stanje u ekonomiji i tektonske promene na svetskim tržištima bilo bi stvaranje iluzije da smo bogatiji nego što jesmo. Pristalica sam ”dinarizacije” Srbije i da meru bogatstva ili siromaštva merimo dinarima, a ne evrima.


Obećavali ste da će građani, na svom džepu, osetiti bolji standard krajem 2010...

- U decembru je prosečna neto zarada bila 39.518 dinara, što je oko 372 evra. Tačno je da je to niže nego u decembru 2009, ali je značajno više u odnosu na čitavu prošlu godinu, kada se prosečna plata kretala oko 330 evra.


Kada će prosečna plata dostići potrošačku korpu, koja premašuje 50.000 dinara?

- Nažalost, ne verujem da će se to desiti do kraja godine. Ni sam ne osećam povećanje standarda, a ne osećaju ga ni oni kojima su zarade u januaru porasle za dva odsto, što je zaista minorno. Nije ni moralno ni realno očekivati da državna uprava ima veće plate, osim onih službenika koji primaju minimalce. Ministarske plate nisu rasle dve godine, i tako treba i da ostane.
 

Prihvatam svaku odluku o smeni

Da li će Vlada kraj mandata dočekati u istom sastavu? Koliko su tačne spekulacije da se od ministara DS fotelje najviše ljuljaju Saši Draginu, Svetozaru Čipliću, pa i vama?
- Ni sa kim u stranci nisam o tome razgovarao. To je tema za premijera, koji ima najbolji uvid u to kako ko u Vladi radi, a zatim i za predsednike partija koje čine koaliciju. Svaku odluku koja bude doneta, prihvatiću bez protivljenja.

Prete li nam narednih meseci neke ozbiljnije nestašice?

- Ne. I prošle godine smo zapravo ozbiljan problem imali samo sa mlekom, ali je to pitanje rešeno i njega sada ima dovoljno.

Odluka Komisije za zaštitu konkurencije da sankcioniše ”Denjub fuds grup” sa tri miliona evra doneta je retroaktivno, na osnovu pogrešne analize komisije iz 2008. koju je Vrhovni sud poništio 2009. stvara sumnju u zakonit rad institucija.

Da li ovakve situacije šalju loše signale potencijalnim investitorima?

- Srbija ne sme da dozvoli da otera nijednog stranog investitora. Moramo da se borimo za svakog pojedinačnog ulagača kako bismo otvarali nova radna mesta, smanjivali siromaštvo i podizali standard. To, naravno, možemo samo poštovanjem zakona. Imam poverenja u pravosudne institucije Srbije i siguran sam da će u skladu sa zakonom, na najbolji mogući način, rešiti i ovu situaciju.


Mogu li pukotine koje su se u vladajućoj koaliciji otvorile oko niza pitanja da dovedu do većih podela među partnerima na vlasti?

- Koalicija, hvala na pitanju, efikasno i složno funkcioniše. Mada, nisu sve odluke koje Vlada donosi jednoglasne. Dešava se da i između ministara iz iste stranke ima različitih mišljenja. Ali, to je demokratija. Ubeđen sam da će Vlada biti stabilna do kraja mandata.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.02.2011. 01:28
Pa normalno da ce hleb da poskupi kada izvozite psenicu a uvozite brasno.Kreteni glupi.Upropastili ste seljake , privredu i sve ostalo sto se moglo upropastiti vi ste sjebali.Vojvodina moze da hrani celu evropu a sada nema nista zasejano u njoj.Pester je nekada bio prepun stada a sada se nadje pokoja ovca.Uvozite hranu umesto da je sami proizvodite i izvozite u svet.Kretene kao ste ste vi majka neradja svaki dan.
Četvrtak 03.02.2011. 00:46
Treba da ode u Saudijsku Arabiju da vidi kako su zalivnim sistemima napravili zitnicu od pustinje i ispasu za ogromna stada ovaca. Ovde se jos gleda u nebo i broji sta je seljak zasadio pa se prave pregledi i grafikoni. Gotovi ste glodari, idemo mi na dno ali idete i vi ispod nas.
Četvrtak 03.02.2011. 01:06
Цитат: "Čekamo instrukcije Brisela i u zavisnosti od njih problem ćemo rešiti adekvatnim izmenama zakona. " У преводу, вежи коња где ти газда каже. У овој његовој реченици садржана је сва "мудрост" ове власти и потврђује њихову поданичку улогу.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online