Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 12.01.2011.
18:47
Lj. Ivanović - Vesti A

Tržište derivata u haosu

"Sada će u Srbiji najkvalitetniji dizel biti skuplji od benzina, što je paradoks kakav još nije viđen", upozorava za "Vesti" Nebojša Atanacković, Predsednik udruženja AD "Nafta".

Nebojša Atanacković

Gorivo u Srbiji moglo bi da bude skuplje od 0,3 do 6,53 dinara po litru, koliko su od utorka povećane akcize.

Najviše je povećana akciza za uvozne derivate - evrodizel i motorne benzine evropskog kvaliteta.

Akciza na evro BMB 98 i evropremijum BMB 95 veća je za 4,8 dinara, dok je za evrodizel povećana za 6,53 dinara po litru.

Ovaj namet na tečni naftni gas povećane je za 2,71 dinar, na dizel D2 veći je za 4,53 dinara, a najmanje je povećan za domaće motorne benzine - 0,3 dinara.


Koliko pod ruku idu s jedne strane ukidanje monopola NIS-a, a s druge povećanje akciza?
- To je potpuno nelogično i vrlo je interesantno da je veće akcize zahtevao jedan poslanik SPS-a amandmanom na Zakon o akcizama, a da to nije bio predlog niti Ministarstva energetike, niti Ministarstva finansija. Vrlo je haotična situacija koja će ozbiljno poremetiti tržište.


Na koji način?
- Kupovaće se gorivo lošijeg kvaliteta. Mi sada imamo paradoksalnu situaciju kakva još nije viđena u istoriji, a to je da najkvalitetniji dizel bude skuplji od benzina. To nema nikakvu logiku, osim tih zahvatanja na uvezene derivate. Drugo, kad poskupljuje gorivo, lančano se povećavaju mnoge cene, jer je transport važna stavka u strukturi mnogih cena.


Kako je moguće da sad, kad nemamo monopol NIS-a, Srbija i dalje ima najlošije gorivo u rgionu, pritom i najskuplje?
- Ne mogu se prednosti liberalizacije tržišta videti odmah. Potrebno je da prođe nekoliko meseci da bi se videlo kako će se uvoznici ponašati. I dalje je glavni problem Srbije to što su postrojenja za preradu nafte zastarela, pa je proizvodnja skupa, a tržište je liberalizovano tek nedelju dana.


Šta liberalizacija i poskupljenja znače za ostale naftaše u Srbiji, mimo NIS-a?
- Akcize su mnogo više opteretile gorivo iz uvoza, nego iz domaće proizvodnje. Na taj način nije mnogo urađeno da se stvarno otvori tržište. Ovo će stvoriti veliki problem za male pumpe, jer više neće moći da kompenzuju gubitke prodavajući evrodizel po dobroj ceni. NIS je i dalje u situaciji da diktira cene, jer još nema benzina iz uvoza.

 

Srbija kao Španija


Naša zemlja ne spada u red država sa najskupljim naftnim derivatima, i Srbija je zapravo u rangu Španije. Većina evropskih država ima skuplje poreze na goriva, tu je, pre svega, reč o Turskoj, Holandiji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Austriji.

 

Najniže poreze na gorivo u Evropi imaju Rusija i Rumunija. Međutim, jedan od problema malih poreza je u tome što je u Srbiji cena goriva za deset godina porasla za 70 odsto, gledano u dolarima, dok je u Nemačkoj ono poskupelo za 39 odsto, a Austriji za 19 odsto.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.01.2011. 18:58
Ode mast u propast...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online