Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.10.2018.
00:29
N. S. Preradović - Vesti A

Benzin spalio džepove

Litar dizela dogurao do 1,47 evra, a ogorčeni vozači sve češće pazare u susednoj Republici Srpskoj.

pixabay.com
Udar na standard: Visoke cene benzina utiču i na ostale troškove

Skoro da ne prođe sedam dana, a da gorivo u Srbiji ne poskupi bar jednom, a neretko i dva puta. Društvene mreže su prepune fotografija ogorčenih vozača koji se slikaju kraj benzinskih pumpi.

Ovih dana je poznati domaći pevač Vlado Georgiev ogorčeno primetio da je litar dizela na auto-putu platio 175 dinara (1,47 evra), dok je na istoj pumpi vozač diplomata platio 76 dinara (0,64 evra) - bez akciza i drugih nameta. Razlika je ogromna, oko 0,83 evra, a vozači u otadžbini godinama se bore sa enormno visokim cenama goriva. Nije pomogao ni junski protest kada su se vozači pobunili zbog visoke cene goriva.

Iako je bilo obećanja nadležnih da će se učiniti nešto da se smanje nameti, ništa značajnije se nije dogodilo.

Litar dizela na benzinskim pumpama na auto-putevima ide i do 1,47 evra, a taj derivat u regionu više plaćaju samo vozači u Albaniji i Grčkoj. U cenu ulazi i akciza, porez na dodatu vrednost i naknada za obavezne rezerve. Tako u ukupnoj ceni litra goriva oko 50 odsto plaćanja ide državi.
Jasno je da cena goriva diktira cene drugih artikala u trgovinama, pa tako neprimetno mic po mic poskupljuju pecivo, mlečni proizvodi, meso i mesne prerađevine.

Stoga svakodnevne priče o jeftinim artiklima iz nedavno otvorenog Lidla ne pomažu mnogo osiromašenim penzionerima. Iako je "lidlmanija" zahvatila pola Srbije, u realnosti stvari stoje drugačije.

- Nema dana da nešto ne poskupi, čim uđem u prodavnicu ili odem na pijacu sa zebnjom pazarim, jer sve košta bar dinar dva više - vajka se vremešna penzionerka u jednom supermarketu.

Nafta popularnija od cigareta

Pomoćnica direktora Uprave carina, Sonja Lazarević kaže da je nafta sada popularnija za šverc od cigarete, što je bio slučaj 2016. i 2017. godine. A ovde se ne radi o švercu "na malo", privatnim automobilima i slično. Za krijumčarenje goriva treba ozbiljna logistika i "papirna tehnologija", jer lakše je u papirima prikazati razna ulja, maziva, industrijske tečnosti nego srediti da cisterna nevidljivo "prođe" granicu.Ekonomista Mlađen Kovačević za "Vesti" kaže da smatra da dolazak velikog trgovačkog lanca automatski ne znači niže cene.

- Stalno poskupljenje goriva uzrokuje više cene hrane i komunalija. Plašim se da ni veliki trgovinski lanci sa sniženjima neće mnogo pomoći - kaže Kovačević.

haler.blogger.ba
Foto: Ilustracija

S cenom litre dizela Srbija je na vrhu u zemljama u okruženju. Vlasnici benzinskih pumpi u Republici Srpskoj imaju razloga da proslave svako poskupljenje goriva u Srbiji.

"Pumpadžije" u RS sigurni su da će kako stvari stoje i dalje imati pune kase novca od kupaca iz Srbije. Neki primaju i dinare, a jednu konvertibilnu marku računaju dva dinara više nego što je u menjačnicama.

Ni ova dodatna "marža" nije razlog za, eventualno, ljutnju kupaca, kojih je, iz dana u dan, sve više, a dolaze i iz udaljenijih mesta Srbije, posebno ako kraj desne obale Drine borave poslom, pa im dobro dođe da napune rezervoar jeftinim gorivom.

Kriv je Dunav

Cena goriva od početka godine svako malo neznatno skače, po dinar-dva, pa je tako cena dizela na nekim pumpama dostigla 170 dinara (1,43 evra) po litru, iako kurs dinara i inflacija u potpunosti miruju.

Međutim, to nije kraj. Nebojša Atanacković, jedan od vlasnika AD Nafta, potvrdio je da će zbog skoka cene sirove nafte gorivo poskupeti za još 5-6 dinara po litru. On je okrivio i nizak vodostaj Dunava za dosadašnje poskupljenje.

Vrtoglave akcize

- Srbija ima jednu od najviših akciza u Evropi. Ovde je gorivo bilo skupo i kada je nafta na svetskom tržištu bila po ceni na istorijskom minimumu. Plašim se šta se može dogoditi ukoliko cena nafte uhvati zalet. Naravno da cena goriva utiče na porast cena. Nažalost, dolazak Lidla, s obzirom na broj prodavnica neće bitnije uticati na pad cena osnovnih namirnica. Kada bi došla dva-tri svetska trgovinska lanca situacija bi možda i bila povoljnija - kaže za "Vesti" ekonomsita Miroslav Prokopijević.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online