Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 06.01.2011.
09:41
Press A

Srbi jedu duplo manje od ostatka Evrope

Srbi jedu manje od ostalih Evropljana, o čemu govori podatak da se godišnje u Srbiji po glavi stanovnika potroši 43,3 kilograma mesa, a u Evropskoj uniji 75,2 kilograma, saznaju beogradski mediji.

Kako navodi ''Press'', stručnjaci ocenjuju da je nizak životni standard glavni uzrok što manje kupujemo hranu. I pored toga, hrana je u Srbiji najveći izdatak, pa u ličnoj potrošnji jednog domaćinstva na nju ode čak 41,2 odsto, dok su prosečni izdaci za hranu u EU 16 odsto.

Potrošnja mesa u Srbiji skromna je u poređenju sa pojedinim zemljama u Evropi, navodi za begradski list stručni saradnik u Centru za naučnoistraživački rad Privredne komore Srbije Vojislav Stanković.

Srbi godišnje skoro duplo manje potroše mesa u poređenju sa stanovnicima iz EU

''Od toga mesa ukupno potrošimo 43,3 kilograma, od čega junećeg i goveđeg četiri kilograma, svinjskog 16, jagnjećeg 1,3 i živinskog 17,4 kilograma. Godišnja potrošnja mesa po stanovniku u EU iznosi 75,2 kilograma. Na primer, u Nemačkoj 90 kilograma, Francuskoj 102, Italiji 91, Grčkoj 83 kilograma'', izjavio je Stanković.

On je objasnio da Srbi piju i manje mleka u odnosu na EU, a jedu i manje voća i povrća.

''Potrošnja kravljeg mleka, bez prerađevina, u Srbiji iznosi 56,5 litara po stanovniku i manja je u odnosu na prosečnu potrošnju u EU, gde je prosek 85,7 litara. U potrošnji

voća sa 62,1 kg po stanovniku i povrća sa 136,1 kg po stanovniku, Srbija zaostaje dva do tri puta u odnosu na prosek potrošnje u EU'', istakao je sagovornik ''Press-a''.

Stanković je kazao da je slaba kupovna moć doprinela da manje kupujemo hranu.

Nema tu mnogo filozofije, nizak je standard građana, a vlada i velika nezaposlenost'', zaključuje Stanković.

Ekonomista Saša Đogović ocenio je da ovi podaci ne bi trebalo da čude.

Meso i mesne prerađevine nažalost su luksuz za naše novčanike. Verujem da se kupuju i manje količine ribe, pasulja, krompira, kupusa, paradajza i krastavca. Takav nam je standard i ekonomija. Taj trend možemo da očekujemo i u 2011. godini, ali i u 2012.'', izjavio je Đogović.

Na pomolu nova kriza?

Prema najnovijim podacima Ujedinjenih nacija, globalne cene hrane dostigle su prošlog meseca do sada nezabeležen nivo, a razlog tome je rast cena šećera, žitarica, nafte i prerađevina od mesa.


Oboren je rekord iz 2008. godine, kada je nagli rast cena hrane doveo do nereda u više zemalja, a istovremeno je Međunarodna agencija za energiju upozorila na opasnost da se ponovi finansijska kriza iz 2008.


Glavni ekonomista te agencije Fatih Birol je za Bi-Bi-Si, štaviše, upozorio da se svet bliži "katastrofalnim okolnostima iz 2008. godine".


"Visoka cena nafte odigrala je 2008. značajnu ulogu time što je oslabila trgovinske bilanse mnogih zemalja i umanjila prihode kompanija i domaćinstava. Tada je prosečna cena nafte bila 90 dolara, kolika je i danas", rekao je Birol.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.01.2011. 10:08
Uskoro izlazi knjiga "Kako živeti na vodi i vazduhu". Pisac srpski narod ... Knjiga veka !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online