Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 31.03.2014.
12:25
Srna A

''Rusija za tren može da uništi naftni dolar''

Poznati ekonomista Džim Sinkler tvri da Rusija snažno drži naftni dolar i može u trenutku da izazove takav krah indeksa američkog "Dou DŽonsa" kakvog nije bilo u istoriji.

Nafta i dalje jedina prava vrednost u svetu
 

Američki ekspert objašnjava da je jedina prava vrednost u svetu danas - naftni dolar. A Rusija može jednostavno da ga sruši, ako zatraži za svoju naftu ne dolare, već evre ili juane.

Sinkler navodi da se snaga dolara bazira se na sporazumima sa Saudijskom Arabijom o tome da svi ugovori za isporuku energenata treba da budu nominovani u američkoj valuti. Uvođenje sankcija protiv Rusije jednako je pucnju u sopstvenu nogu. Zapad može da dobije zauzvrat stvaranje novog sistema međunarodnog plaćanja i druge uzvratne korake Moskve, upozorava Sinkler.

Pročitajte još:

* ’’Rusija jedina može od SAD da napravi radioaktivnu prašinu’’

* SAD i EU sve više prete Rusiji

* ''Glavobolje'' Merkelove zbog Krima

Šta više, SAD mogu konačno da izgube uticaj na Evropu. Ako Rusija počne da prima plaćanje za energente u nekoj drugoj valuti osim dolara, Angela Merkel će se radovati, jer Berlin, pa i druge evropske prestonice, neće morati da koriste devizna tržišta.

Na kraju kurs evra će skočiti, a cena energenata pasti. SAD u tom slučaju očekuje nagli skok cena benzina, hiperinflacija uz lošu poslovnu klimu i krah indeksa poslovne aktivnosti "Dou DŽons", prognozira Sinkler.

Jedna od strogih mera koju je Zapad obećao Moskvi zboh njene politiku prema Ukrajini jeste da se Rusija isključi iz sistema međubankarskog plaćanja SWIFT. U tom slučaju čak prelazak na plaćanje u drugoj valuti neće biti potreban. SAD može do mile volje da se maše zvezdano-prugastom zastavom, ali postoji činjenica: Rusi mogu da prevrnu američku ekonomiju naglavačke, upozorava Sinkler.

Takve sancije će se okrenuti u prvom redu protiv njihovog autora, uvjeren je i profesor katedre tržišta fondova Visoke škole ekonomije Aleksandar Abramov.

Tehnički je prilično lako isključiti Rusiju sa sistema SWIFT, blokiravši adrese ruskih banaka. Ali to je jedan od osnovnih sistema koji banke koriste za međunarodne obračune.

Teško da sada u SAD i Evropi postoji želja da se pribegne takvoj mer zato što su bankarski sistemi međusobno vezani: ako ruske banke ne mogu da ih koriste, one neće na vreme platiti dugove zapadnim kontragentima - navodi Glas Rusije.

To će izazvati šok finansijskog sistema – što je mnogo realnija opasnost nego proračuni za naftu u evrima. 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 31.03.2014. 12:40
Vuci siti i ovce na broju!!! Uzivancija! :)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online