Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 03.01.2011.
05:18
blic.rs A

Počinje haos: Skuplje mleko, kafa, sokovi...

Na već istanjeni kućni budžet nalet novih cena, koje su proizvođači već pripremili, nije nikako utešan za početak 2011. Mleko i kiselomlečni proizvodi, brašno, kafa, začini, slatkiši, prerađevine od voća i povrća, vode, sokovi, vina, sredstva za ličnu higijenu i kućna hemija na spisku su novih, uvećanih cenovnika koji nas čekaju već u januaru.

Nova godina počinje sa poskupljenjima...
 

Kada se tome doda da će po osnovu zakona o akcizama, cigarete narednih dana poskupeti za oko 20 dinara po pakli, da će cene južnog voća po osnovu Zakona o PDV-u biti uvećane za 10 odsto, da su od 1. januara cene gradskog prevoza u Beogradu uvećane za 20 odsto, kao i da je najavljeno poskupljenje struje za 13,7 odsto, jasno je da će građani Srbije, i pored najavljenog odmrzavanja plata i penzija, u 2011. biti prinuđeni na dodatno stezanje kaiša, piše beogradski “Blic“.


Povećanja cena već od 1. januara

Na osnovu cenovnika koji su trgovcima upućeni tokom decembra, cene pojedinih proizvoda u maloprodaji korigovane su već prvog dana januara. “Donkafe” je poskupela za šest odsto, slatkiši kompanije “Nestle” za pet, kompanije “Marbo” svoje proizvode podigla je za 14 odsto, “Centroproizvod” za 20, a “Podravke” za šest odsto. Nove cene dobili su i sokovi “nektar”, “multivita” i “Krašovi” proizvodi.


U utorak će “Henkelov” prašak za veš “persil” poskupeti za osam odsto, a nove cene dobiće i “reksona”, “dav”, “cif”” i “domestos”. Mineralna voda “zlatibor” 6. januara poskupeće za 10 odsto, prerada voća i povrća “zdravo organik” 9. januara poskupeće za dva odsto, a potom će nove cene dobiti i slani konditori “kubeti mareti”, vina “skovin” i “aleksandrija”, konditori “dunja”, “bi voda”…


Ponovo više para za mleko

Najveće iznenađenje svakako je novo poskupljenje mleka i mlečnih proizvoda čije će cene biti uvećane za dva do tri odsto. Prošli šok snašao nas je krajem novembra, a novi “Imlekovi” i cenovnici “Subotičke mlekare” počinju da se primenjuju 10. januara, dok će proizvodi “Šabačke mlekare” zvanično poskupeti pet dana kasnije.


Slobodan Petrović, generalni direktor “Imleka”, rekao je za “Blic” da je odluka o povećanju cena u maloprodaji doneta na osnovu odluke o povećanju otkupne cene sirovog mleka za prvi kvartal ove godine.


- U dogovoru sa primarnim proizvođačima cena sirovog mleka biće korigovana sa 32 na 33,10 dinara po litru. U tom smislu, neminovne su i minimalne korekcije cena u maloprodaji, pa će naše pasterizovano i UHT mleko biti skuplje za dva dinara po litru, dok će cene jogurta, pavlake, voćnog jogurta biti uvećane za dinar. Ove cene trebale bi se zadržati sve do kraja drugog kvartala, naravno pod uslovom da ne dođe do veće kursne oscilacije - kaže Petrović.


Ode i brašno...

Zbog velikog rasta cena pšenice, tokom ovog meseca može se očekivati i poskupljenje brašna i to za 10 do 12 odsto, što znači da za toliko treba očekivati i rast cena testenina. Kompanija “Žitko” cene svoga brašna i pojedinih vrsta testenina već je korigovala za 15 odsto. Nove cene brašna mogle bi da povuku nova poskupljenja konditora, ali i hleba, koji bi kako kažu upućeni realno trebao da poskupi na 55 dinara po vekni.


Konditori, međutim, poručuju da će, iako cena njihovih finalnih proizvoda zavise od cene sirovina, oni učiniti sve da cene svojih proizvoda održe na postojećem niovu.

Doduše, ako će vam biti lakše, neki proizvodi trebalo bi i da pojeftine - možda nećete moći da jedete "mercedese", veš mašine ili frižidere, ali za ovu robu, uvezenu iz zemalja Evropske unije, od 1. januara važe niže carinske stope...

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.01.2011. 06:10
"Ostavljamo još jednu tešku godinu za nama, pogođeni posledicama globalne recesije, poplavama i zemljotresom", rekao je Tadić" - Ovo je za nas standardna novogodišnja čestitka predsednika,već postaje evergreen...a odmah 01.01. vidimo i zašto će ista biti i 2012. Predsednici se menjaju,a statistika ostaje ista.
Ponedeljak 03.01.2011. 10:18
Gde vi zivite? Pa haos ovde nikad nije ni prestajao.Ja od kad znam za sebe a to je 60 godina ovde vlada neka vrsta haosa.Za nas sve bi bilo iznenadjenje da je sve uredjeno i da funkcionise kako treba.Tesko bi se privikli na to.U ovom haosu svako nesto ugrabi ali svako nesto i izgubi.I to traje i trajace jos dugo.
Ponedeljak 03.01.2011. 10:15
Ubedljivo najlosija Vlada do sada.Ostavke i novi izbori,ali....ni tamo nema novih ljudi sa novim idejama.Posten svet se zavukao po strani,od hohstaplera ne moze se napred nigde.Mislim da se ovo nece dobro zavrsiti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online