Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.05.2019.
00:20
J. Arsenović - Vesti A

NATO nas ubija na rate

Ugledni neurohirurg dr Danica Grujičić odgovorno tvrdi da više nema porodice u Srbiji u kojoj nema obolelog od maligne bolesti.

www.mc.rs
Bez dlake za jeziku: Danica Grujičić

- Svake godine je 36.000 do 37.00 novoobolelih. Istovremeno, imamo 2,5 puta više obolele dece od malignih bolesti u odnosu na evropski prosek - rekla je profesorka Medicinskog fakulteta, koju je Vlada Srbije nedavno imenovala za v. d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije .
Odavno jedno gostovanje na Javnom servisu RTS nije imala ozbiljniji, sugestivniji i ljudskiji ton od "Upitnika" u kojem je u utorak uveče jedina sagovornica bila dr Danica Grujičić, načelnica medikalne onkologije na Kliničkom centru Srbije.

Gledaocima je otkrila da Koordinaciono telo, sastavljeno od stručnjaka koji na naučnoj osnovi treba da utvrde posledice NATO bombardovanja po zdravlje ljudi, nije ni počelo s radom.

- Sem što je potpisan ugovor četiri ministarstva, životne sredine, prosvete i nauke, zdravlja i odbrane, ništa drugo nije urađeno - kazala je profesorka, dodajući da je za organizaciju bio zadužen ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

- On mi je objasnio da nije mogao da nađe prostor. Tada sam mu rekla da je trebalo mene da zove jer bih ja našla prostor, ako je to jedini problem. Nažalost, ta komisija nije formirana i ništa do sada nismo uradili, a imamo tačno projekte i module šta sve treba da se uradi - rekla je ona.

Na pitanje šta bi osim neobezbeđivanje prostora mogao da bude razlog, doktorka je navela da su to "možda pritisci nekih ljudi sa zapada ili NATO".

- Verovatno se nekome to ne dopada, što je za mene dokaz da se oni plaše onoga do čega bi mi došli - istakla je doktorka.

Ona je uverena da je zdravlje građana Srbije ugroženo osiromašenim uranijumom i drugim otrovnim hemijskim agensima koji su oslobođeni bombardovanjem 1999. godine i da se to može dovesti u uzročno-posledičnu vezu sa rastom broja obolelih od tumora.

- Mi koji te pacijente gledamo svaki dan smo ubeđeni da ta veza postoji. Mi nemamo industriju, zagađivače, koji bi to bio faktor, sem NATO bombardovanja. Zato je bitno da se stručnjacima prepusti analiza jer oni mogu da razlikuju istorijska zagađenja od sadašnjih - navela je profesorka Grujičić.

Ona je zagovornik reorganizacije primarne zdravstvene zaštite i vraćanja porodičnog lekara. Cilj joj je da smanji liste čekanja za terapije i operacije onkološkim bolesnicima, kao i preusmeravanje ka manje ivnazivnom lečenju i radiocionoj tehnologiji.

Treba nam Margaret Tačer

Doktorka Grujičić je objasnila zašto je reagovala preko društvenih mreža na nasilje kada su nedavno posle utakmice petorica huligana pretukla šesnaestogodišnjeg dečaka koji je zbog zadobijenih povreda glave još uvek životno ugrožen.

- Čime se bave ti navijači? Priča se svašta. Jedni prodaju drogu, a drugi su povezani sa političarima.. Dajte jednom da vidimo koji su to navijači. Vidimo da su punoletni ljudi, pa oni će vam sutra glasati! Da li je moguće da je država nemoćna?! Setite se Margaret Tačer, moj idol u politici, koja je rekla: "Nećete imati ligu ako ne naučite tu mangupariju kako treba". Kročite sada na teren u Engleskoj, pa ćete videti šta će vam se desiti - energično je zastupala stav o hitnoj potrebi iskorenjivanja nasilja, prozivajući i medije da daju prostor osobama sa sumnjivim i ospkurnim biografijama umesto uspešnim mladima ljudima.

Ne reaguju na terapiju

Doktorku Grujičić posebno zabrinjava porast agresivnih malignih bolesti koje slabije reaguju na terapiju.

- To je posebno bilo izraženo kod dece. Mi smo jedno vreme kod lečenja dece od malignih bolesti imali svetske rezultate, a onda se između 2008. i 2012. godine to promenilo. Pitali smo se u čemu je problem. Takođe, povećan je broj autoimunih bolesti, kao i broj mladih žena koje idu od doktora do doktora sa ogromnim dosijeima, jer se niko ne seti da ih ispita na autoimune bolesti. Povećan je i sterilitet kod muškaraca za duplo - nabrojala je profesorka sve moguće posledice po zdravlje, insistirajući na tome o tome mora reč dati struka, pa makar i posle 30 ili 50 godina nakon bombardovanja.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online