Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.04.2019.
13:25
Đ. Barović - Vesti A

U Domu Vojske predstavljena edicija "Ratnik"

U prisustvu velikog broja ratnih komandanta nekadašnje Treće armije, u Domu Vojske je promovisano prvih sedam knjiga najznačajnijeg izdavačkog poduhvata Medija centra "Odbrana", edicije "Ratnik".

Đ. Barović
 

Javnosti su predstavljena dela "Ratni dnevnik komandanta Treće armije VJ - Treća armija u zagrljaju Milosrdnog anđela" Nebojše Pavkovića u četiri knjige, "Prištinski korpus 1998. i 1999. godine - svedočenja ratnih komandanata" koju je priredila Dragana Marković, te "Bitka na Košarama 1999" i "Paštrik - sećanja učesnika 1999" koje je priredio Radenko Mutavdžić.

- To je autentično svedočanstvo o herojstvu svih naših pripadnika, od vojnika na odsluženju vojnog roka, profesionalnih oficira, podoficira i rezervnog sastava, pa do komandanata jedinica. Svima nama su neprekidno na umu bila dva cilja - odbrana zemlje i očuvanje života pripadnika Vojske Srbije. Siguran sam da smo ispunili sve zadatke koji su pred nas bili postavljeni - poručio je general Pavković u snimljenoj poruci iz zatvora u Finskoj.

O knjigama su govorili ratni komandant 53. graničnog bataljona pukovnik Duško Šljivančanin, 125. brigade general-major Dragan Živanović i 549. brigade general-major Božidar Delić.

Pukovnik Šljivančanin istakao je da iskustva stečena tokom odbrane od agresije potrebno što više predstaviti mladim naraštajima.

Đ. Barović
 

- Mladi treba da znaju da smo učinili sve što je bilo moguće da očuvamo dostojanstvo naroda, države i vojske. Najveći doprinos dali su vojnici na odsluženju vojnog roka i njihovi najmlađi komandiri, potporučnici koji su te godine izašli iz Vojne akademije i svoje prve dužnosti dobili na borbenim položajima, kao pripadnici Prištinskog korpusa - kazao je Šljivančanin.

General Božidar Delić, čija jedinica je, pružajući natčovečanski otpor na Paštriku, sprečila neprijatelja da zaposedne deo naše teritorije, istakao je da je to bio poslednji pokušaj agresora da ovlada delom teritorije Srbije.

- Nije bilo pedlja zemlje koji nisu zasuli bombama iz vazduha. Uspeli smo da ostanemo na položajima i tako ga sprečimo u ovladavanju Paštrikom, uprkos njegovoj neuporedivoj nadmoći i u ljudstvu i u tehnici. Cena je bila 25 poginulih i oko 200 ranjenih u uslovima takvog besomučnog bombardovanja da se i danas pitam kako nismo svi izginuli - kazao je general Delić i podsetio da su najveći teret izneli mladići na redovnom odsluženju vojnog roka stari od 20 do 22 godine.

- Uspešnom odbranom od agresije dokazali smo da pretke nismo obrukali, a potomke smo, svakako, učinili ponosnim - zaključio je general Delić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online