Četvrtak 11.04.2019.
13:25
Đ. Barović - Vesti

U Domu Vojske predstavljena edicija "Ratnik"

Đ. Barović
 

Javnosti su predstavljena dela "Ratni dnevnik komandanta Treće armije VJ - Treća armija u zagrljaju Milosrdnog anđela" Nebojše Pavkovića u četiri knjige, "Prištinski korpus 1998. i 1999. godine - svedočenja ratnih komandanata" koju je priredila Dragana Marković, te "Bitka na Košarama 1999" i "Paštrik - sećanja učesnika 1999" koje je priredio Radenko Mutavdžić.

- To je autentično svedočanstvo o herojstvu svih naših pripadnika, od vojnika na odsluženju vojnog roka, profesionalnih oficira, podoficira i rezervnog sastava, pa do komandanata jedinica. Svima nama su neprekidno na umu bila dva cilja - odbrana zemlje i očuvanje života pripadnika Vojske Srbije. Siguran sam da smo ispunili sve zadatke koji su pred nas bili postavljeni - poručio je general Pavković u snimljenoj poruci iz zatvora u Finskoj.

O knjigama su govorili ratni komandant 53. graničnog bataljona pukovnik Duško Šljivančanin, 125. brigade general-major Dragan Živanović i 549. brigade general-major Božidar Delić.

Pukovnik Šljivančanin istakao je da iskustva stečena tokom odbrane od agresije potrebno što više predstaviti mladim naraštajima.

Đ. Barović
 

- Mladi treba da znaju da smo učinili sve što je bilo moguće da očuvamo dostojanstvo naroda, države i vojske. Najveći doprinos dali su vojnici na odsluženju vojnog roka i njihovi najmlađi komandiri, potporučnici koji su te godine izašli iz Vojne akademije i svoje prve dužnosti dobili na borbenim položajima, kao pripadnici Prištinskog korpusa - kazao je Šljivančanin.

General Božidar Delić, čija jedinica je, pružajući natčovečanski otpor na Paštriku, sprečila neprijatelja da zaposedne deo naše teritorije, istakao je da je to bio poslednji pokušaj agresora da ovlada delom teritorije Srbije.

- Nije bilo pedlja zemlje koji nisu zasuli bombama iz vazduha. Uspeli smo da ostanemo na položajima i tako ga sprečimo u ovladavanju Paštrikom, uprkos njegovoj neuporedivoj nadmoći i u ljudstvu i u tehnici. Cena je bila 25 poginulih i oko 200 ranjenih u uslovima takvog besomučnog bombardovanja da se i danas pitam kako nismo svi izginuli - kazao je general Delić i podsetio da su najveći teret izneli mladići na redovnom odsluženju vojnog roka stari od 20 do 22 godine.

- Uspešnom odbranom od agresije dokazali smo da pretke nismo obrukali, a potomke smo, svakako, učinili ponosnim - zaključio je general Delić.

2024 © - Vesti online