Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 09.02.2019.
12:53
Jovana Milutinović A

Poruke "Karavana kulture govora": Jezik čuva dušu naroda

Duša naroda nalazi se u jeziku, govorio je slavni nemački književnik Gete, a upravo je francuski humanitarac Arno Gujon zbog toga počeo da uči srpski. Da bi potpuno spoznao suštinu naroda koji je osetio kao svoj rođeni.

J. Milutinović
Duhovno blago: Dr Radovan Knežević, Arno Gujon i Slobodan Roksandić

Nakon deset godina srpski govori podjednako dobro kao i svoj maternji. Prepoznavši koliko je očuvanje jezika sudbinski važno za negovanje identiteta, odlučio je da postane deo Karavana kulture govora, nedavno održanog u Biblioteci grada Beograda. Reč je o projektu Negujmo srpski jezik.

Jerotić kao uzor

U krcatoj sali odeljenja umetnosti prisutnima su se, pored Gujona, obratili i Slobodan Roksandić, komunikolog, kao i profesor dikcije na Fakultetu dramskih umetnosti dr Radovan Knežević.

Slobodan Roksandić istakao je da kroz negovanje kulture govora čuvamo naš jezik.
- Podizanje svesti o ovoj temi jednako je važno kao i rad na govoru svakog pojedinca, bez obzira na to da li se bavi javnim govorom. Profesor Vladeta Jerotić jedan je od uzora za besprekorne javne govore. Takvi besednici treba da budu uzor mladima - istakao je Roksandić.

Osim što građane Srbije zadivljuje neumornim zalaganjem da pomogne nevoljnike u kosmetskim enklavama, Arno Gujon jednostavno začudi sagovornika kada bez akcenta i greške u padežima izgovori komplikovanu rečenicu.

Na početku je, priznaje, bio samouk. Ambiciozno je počeo sam da uči lekcije iz knjige "Srpski bez muke". Shvatio je da je sebi postavio veoma težak zadatak. Iako veruje da bi svoju organizaciju Solidarnost za Kosovo mogao da vodi i uz pomoć prevodioca, smatra da u tom slučaju ne bi u potpunosti razumeo sve probleme našeg naroda.

- Prilikom jedne posete srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji, baka kojoj je ukradena sva živina iz dvorišta, taj događaj je opisala samo jednom rečju: "Tuga, tuga". Da je prevodilac bio sa mnom i preveo ove reči, ne bih razumeo njen bol. Sa mladima sam mogao da komuniciram na engleskom ili francuskom, ali nikada ne bih znao kako je starim ljudima u Srbiji - seća se Gujon.

J. Milutinović
Slavni promoteri

Vežbe i čitanje

Najteže mu je, kako kaže, išlo učenje padeža i reči, dok je ćirilicu odmah savladao.

- Bilo je veoma naporno, ali nisam klonuo duhom. Svakog dana sam učio pola sata, i posle nekoliko nedelja sam bio srećan jer sam mislio da sam naučio jedninu i množinu. Međutim, shvatio sam da u stvari nisam ništa naučio, jer sam znao da naručim jednu kafu i dve kafe, ali problem je nastao kada je trebalo da naručim kafu za petoro - iskreno govori Arno o svojim mukama.

Profesor Knežević, koji je radio sa velikim imenima našeg glumišta, naglašava da je neophodno stalno vežbati i usavršavati govor.

- Vežbom se pre svega moramo osloboditi treme, što nam omogućava da bez straha izađemo na scenu. Ma koliko bilo neprijatno na početku, vremenom se svi nedostaci mogu ispraviti - uverava ovaj stručnjak.

Podseća da se dobar pesnik rađa, a sjajan govornik - postaje.

- Čitanje je uslov za lepo izražavanje i obogaćivanje rečnika svakog pojedinca - veli prof. dr Knežević.

Mateja Jovanović, pobednik takmičenja u besedništvu "Ljubica Koprivica" na kraju tribine svojom besedom proveo je prisutne kroz sve dijalekte srpskog jezika na jedan zanimljiv način.
Udruženje za unapređenje i razvoj kulture javnog govora Izražajnost uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije organizovaće besplatne radionice i tribine širom Srbije. U februaru su planirane tribine u Novom Sadu i Kragujevcu.

J. Milutinović
Borba protiv poštapalica

Od "Mede" do Andrića

- Prva knjiga koju sam pročitao na srpskom jeziku bila je "Meda peva bluz" Dušana Kovačevića. To je dečja knjiga, ali sam neizmerno uživao u njoj. Kasnije sam čitao Mešu Selimovića i Ivu Andrića. Andrić je moj omiljeni pisac. Volim način na koji opisuje karaktere ljudi, međuljudske odnose u narodu i porodici. On je svevremenski pisac, obrađuje univerzalne teme aktuelne u 21. veku. Moram priznati da sam čitajući obogatio svoj rečnik. To je prava književnost - govori Gujon za "Vesti".

Čast i obaveza

- Očuvanje maternjeg jezika je važno u svakoj kulturi, pogotovo danas kada je javni govor na niskom nivou, a jezik podložan stalnim promenama. Dobro je što je u Srbiji organizovana akcija Negujmo srpski jezik, koja traje već četiri godine. Meni je, kao Francuzu koji pre deset godina nije znao ni reč srpskog jezika, velika čast da sam deo ovog projekta - kaže za "Vesti" Gujon.

Njegova supruga je Srpkinja rođena u Francuskoj. Imaju dve kćerke, koje uče srpski u vrtiću, a francuski kod kuće.
 

J. Milutinović
Zainteresovana publika

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online