Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.01.2019.
11:55
A. Vučićević - Vesti A

Za život bez straha

Predsednik Aleksandar Vučić nedavno je najavio da bi doživotna robija za najteža krivična dela uskoro mogla biti uvedena. Time bi borba Igora Jurića, oca brutalno ubijene petnaestogodišnje Tijane Jurić da teški zločinci budu adekvatno kažnjeni konačno dobila pozitivan epilog. Kako kaže Jurić, osnivač fondacije koja nosi ime njegove ćerke, nada se da će se u naredna dva meseca obistiniti reči predsednika države. Nada se, da će sada, za svu onu tragično nastradalu decu, pravda konačno biti zadovoljena.

youtube.com/PRVA
Zadovoljan: Igor Jurić

Kako ste vi doživeli to što je vaša borba, gotovo izvesno, imala povoljan ishod?
- Potpuno nenadano se ovo desilo. Posle dve godine intenzivnog rada, posle mnogo pritisaka, posle napada u medijima kada dočekaš pozitivan ishod moraš biti zadovoljan.

Šta će uvođenje doživotne robije značiti za Srbiju?
- Prvo, povratnike ćemo eliminisati i neće moći da ponove zločin. S obzirom na to da je veliki broj povratnika, deca će živeti bezbednije. To je najvažnije.

Mnogi su vam zamerili da "šurujete" sa vlašću. Kako komentarišete takvu politizaciju?
- Mnogo sam umoran od svega što se dešava oko ove teme. Po osnivanju fondacije sam podržavao vladajuću partiju, posle sam bio jedan od vođa opozicije, a sada sam opet miljenik vlasti. Kroz sve te periode smo trpeli pritiske, provlačenje kroz tabloide, vređanje na društvenim mrežama... Naša se država pretvorila u politiku. Niko više ne može da veruje da čovek može biti svoj, ničiji, da ima svoje mišljenje i da kaže šta želi. U momentima kada sam žestoko kritikovao rad parlamenta, opozicija me je maksimalno podržavala. Samo zato što sam se zahvalio predsedniku i Vladi naše zemlje što ipak žele da usvoje predlog, okrenula se situacija. Odjednom sam neko ko "šuruje" s vlašću, više nisam toliko "simpatičan" kao što sam bio. Ukoliko me sada opozicija ne podrži i ne glasa za zakon (pošto su mi o tome sve vreme pričali), dokazaće se ono što misli najveći deo Srbije: "Svi su isti".

Poštovanje konvencija

Da li mislite da će doživotna robija moći da zaživi u našem zakonodavnom sistemu u potpunosti, sa onim delom "bez prava na pomilovanje"?
- Stav fondacije nikada nije bio da se tim ljudima uskrati mogućnost pomilovanja. Konvencija o ljudskim pravima kaže da se čak i najtežim ubicama ne sme uskratiti nada. Mi to i ne želimo. Ali, neka o tome odlučuju najodgovornije institucije za najteže zločine, dakle predsednik i skupština. Za zločine gde su deca žrtve, pravo na uslovni otpust ne smeju da dobiju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online