Ponedeljak 21.01.2019.
11:55
A. Vučićević - Vesti

Za život bez straha

youtube.com/PRVA
Zadovoljan: Igor Jurić

Kako ste vi doživeli to što je vaša borba, gotovo izvesno, imala povoljan ishod?
- Potpuno nenadano se ovo desilo. Posle dve godine intenzivnog rada, posle mnogo pritisaka, posle napada u medijima kada dočekaš pozitivan ishod moraš biti zadovoljan.

Šta će uvođenje doživotne robije značiti za Srbiju?
- Prvo, povratnike ćemo eliminisati i neće moći da ponove zločin. S obzirom na to da je veliki broj povratnika, deca će živeti bezbednije. To je najvažnije.

Mnogi su vam zamerili da "šurujete" sa vlašću. Kako komentarišete takvu politizaciju?
- Mnogo sam umoran od svega što se dešava oko ove teme. Po osnivanju fondacije sam podržavao vladajuću partiju, posle sam bio jedan od vođa opozicije, a sada sam opet miljenik vlasti. Kroz sve te periode smo trpeli pritiske, provlačenje kroz tabloide, vređanje na društvenim mrežama... Naša se država pretvorila u politiku. Niko više ne može da veruje da čovek može biti svoj, ničiji, da ima svoje mišljenje i da kaže šta želi. U momentima kada sam žestoko kritikovao rad parlamenta, opozicija me je maksimalno podržavala. Samo zato što sam se zahvalio predsedniku i Vladi naše zemlje što ipak žele da usvoje predlog, okrenula se situacija. Odjednom sam neko ko "šuruje" s vlašću, više nisam toliko "simpatičan" kao što sam bio. Ukoliko me sada opozicija ne podrži i ne glasa za zakon (pošto su mi o tome sve vreme pričali), dokazaće se ono što misli najveći deo Srbije: "Svi su isti".

Poštovanje konvencija

Da li mislite da će doživotna robija moći da zaživi u našem zakonodavnom sistemu u potpunosti, sa onim delom "bez prava na pomilovanje"?
- Stav fondacije nikada nije bio da se tim ljudima uskrati mogućnost pomilovanja. Konvencija o ljudskim pravima kaže da se čak i najtežim ubicama ne sme uskratiti nada. Mi to i ne želimo. Ali, neka o tome odlučuju najodgovornije institucije za najteže zločine, dakle predsednik i skupština. Za zločine gde su deca žrtve, pravo na uslovni otpust ne smeju da dobiju.

2024 © - Vesti online