Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.12.2018.
00:10
Z. Vicelarević - Z. Mirković A

Radost na Nikoljdan

Zna se da 19. decembra pola Srba slavi, a druga polovine ide u goste. Tako je bilo i ove godine. Sveti Nikola Čudotvorac Mirlikijski, zaštitnik siromašnih, dece i mornara, svetitelj koji je dobročinstva činio tajno, skriven od bilo čijih pogleda, proslavljen je širom planete. Hramovi su bili tesni da prime Srbe koji su na osvećenje doneli kolač, žito i sveću.

Z. Vicelarević i Z. Mirković
Više od svetkovine: Pričešće najmlađih u hramu u Beču

Kroz hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu je tokom jutra prošlo više od 200 svečara sa slavskim kolačima, koje je otac Simon Turkić osveštao i prelomio sa domaćinima. Dušan i Mladen Vranić kažu da čuvaju običaje predaka.

- Očekujemo dvadesetak gostiju, što prijatelja, kumova i tako dalje. Slavim od 1999. otkad mi je otac Milan predao našu porodičnu slavu. On je nasledio od svog oca, meni predao ovu zimsku slavu, a on se vratio u Kraljevo, odakle smo poreklom i tamo je nastavio da slavi letnjeg Svetog Nikolu, 22. maja, sve dok nije pre dve godine preminuo - kaže Dušan Vranić.

Sava Bukinac Svetog Nikolu slavi duže od šest decenija, otkad zna za sebe, a njegova porodica ko zna koliko pre toga:

- Nasledio sam posle očeve smrti slavu, a evo sada prenosim i na decu, odnosno, na sina Strahinju.

Strahinja Bukinac nastavlja:

Z. Vicelarević i Z. Mirković
Otac Simon Turkić osveštava kolače u Frankfurtu

- Jednog dana će ovu tradiciju naslediti moj sin Pavle. Slavimo u krugu porodice sa prijateljima. Mi nismo postili, ali je mama Biljana postila i pripremila je posnu slavu.
Nenad Bukvički veli da je slavu nasledio od oca Zorana:

- U goste su mi došla braća od stričeva iz Srbije, Zoran i Nikola. Mi smo tri brata od tri brata. Ja sam Zoranov sin, Zoran je sin Savin, a Nikola je Milanov sin, samo da se zna. Inače, svi slavimo Svetog Nikolu, a ove godine to radimo kod mene u Noj Izenburgu. Pripremili smo ribu u neograničenim količinama.

Z. Vicelarević i Z. Mirković
Nenad, Zoran i Nikola Bukvički

I srpske crkve u Beču bile su prepune vernika koji su došli da osveštaju slavski kolač. U Hramu Vaskrsenja Hristovog u Drugom bečkom okrugu postavljen je dugački sto na koji su domaćini stavljali kolače i žito. Slaviša Nikolić je slavu preuzeo od oca:
- Najpre dođemo u crkvu, a potom idemo kući na ručak. Tokom popodneva nam dolaze gosti koji se smenjuju do kasno u noć.

U hramu je bilo i dosta vernika koji su došli da se pričeste na veliki praznik.

Deda, sin i unuk

Z. Vicelarević i Z. Mirković
Tri generacije Dragojevića

Tri generacije Dragojevića je osveštalo slavski kolač u Frankfurtu.
- Najstariji Dragojević je moj otac Ratko, a tu je i moj sin Damjan. Rodom smo iz Banjaluke, a živimo u Ofenbahu. Slavili smo ranije u Banjaluci, a tradiciju smo nastavili i u Nemačkoj - kaže Dalibor.

- Ja ću da preuzmem slavu od moga tate i biću ponosan. Jutros sam dobio poklon od Svetog Nikole jer sam bio dobar. Dobio sam jednu kuglu koja svetli i mnogo sam se obradovao - ističe Damjan.

Vučić u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je obeležio svoju krsnu slavu Sveti Nikola u pravoslavnoj crkvi u parohiji Svetog Save. Upalio je sveću zajedno sa svešetnikom, ocem Jakovom. U ovom gradu je bio na zajedničkom ručku zapadnobalkanskih lidera u organizaciji šefice diplomatije EU Federike Mogerini.






 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online