Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.05.2019.
00:25
Z. Mirković - Vesti A

Srpska deca u lošem društvu

Bečka Viša tehnička škola (HTL) u 16. okrugu, u kojoj veliki broj đaka nije austrijskog porekla, nedavno je bila mesto skandala u kojem je nastavnik pljunuo đaka. Ovu školu pohađa i dosta srpske dece koja, opšte je mišljenje među našim zemljacima, trpe zbog činjenice da je u ovoj ustanovi sve manje austrijske dece, a sve više dece migranata koji su stigli u Austriju.

wallpaper-kid.com
Foto: Ilustracija

Vladan Petrović kaže da njegova deca ne pohađaju HTL, ali i da je šokiran događajima u toj školi u kojoj je mnogo učenika iz Turske, Irana i Avganistana.

- Oni u Austriju dolaze bez ikakve škole i bez osnovne kulture ponašanja. Njihovi roditelji su, nažalost, isti i od njih ne može da se očekuje da svoju decu nauče lepom ponašanje. Misle da su uvek u pravu, da je samo njihovo mišljenje važno. Sada našu decu ubacuju u iste škole s njima i srpska deca, normalno, preuzimaju isto ponašanje. Drugi razlog za ovakvo ponašanje je što je deci danas život puno lakši nego što je bio nama. Mi smo nekada rintali po njivama, kopali, radili sve i svašta, a danas deca samo bulje u mobilne telefone i ne znaju šta da rade od dosade. Zbog toga ne čudi što su mladi danas mnogo nedisciplinovaniji - kaže Petrović.

Sagovornik "Vesti" dodaje da je zaprepašćen da učenici HTL nemaju nikakvo poštovanje prema učiteljima i ponovo potencira da deca nemaju osnovno kućno vaspitanje.

- Učitelj nije bio u stanju da se brani i verujem da mu je "pukao film" i da je zato pljunuo dečaka. Mislim da tim učenicima treba pomoć, jer su, izgleda, zaboravili zašto idu u školu i koliko je važno da steknu znanje i diplomu. Nastavnika su kaznili i on mora da napusti školu krajem školske godine, ali mislim da kazne treba da dobiju i direktor škole i učenici, jer direktor je znao kakvo je stanje sa tim učenicima i dozvolio da dođe do eskalacije nasilja - obrazložio je Vladan Petrrović.

Austrijska javnost ostala je šokirana kada je na društvene mreže postavljen snimak na kojem se vidi kako više učenika opkoljava nastavnika i unosi mu se u lice. Na snimku se čuje i kako nastavnik od jednog đaka traži da napusti učionicu, što ovaj odbija i nastavlja da se unosi profesoru u lice, posle čega ga je ovaj pljnuo. Nakon što je snimak isplivao u javnost škola je odlučila da suspenduje profesora. Direktor škole Johanes Bahmajer optužio je nastavnika da nije bio u stanju da kontroliše svoj razred, sa kojim, navodno, drugi profesori nisu imali probleme, a direktor čak tvrdi da je nastavnik rasistički vređao đake!

Peticija

Na društvenim mrežama pokrenuta je peticija za smenu čitavog rukovodstva škole i za samo nekoliko dana prikupljeno je 10.000 potpisa u grupi "Mi zahtevamo ostavku uprave HTL Otakring". Pojavile su se, takođe, i izjave dvojice đaka koji tvrde da su ih drugi profesori podstrekavali na mobingovanje nastavnika koji je nepopularan u školi.

Svakodnevni mobing

Nastavnik koji je pljunuo đaka tvrdi da je pre incidenta bio žrtva mobinga kojem su ga učenici mesecima podvrgavali. On je rekao da je sa učenikom, kojeg je pljuno, neprestano imao probleme, a da je incidentu prethodilo mobingovanje od strane đaka koje je trajalo mesecima. Nešto slično je za austrijske medije rekao i učenik koji tvrdi da je odeljenje, u kojem se desio skandal, bilo potpuno nedisciplinovano.

- U tom razredu se svi ponašaju potpuno asocijalno - rekao je on.

I drugi nastavnici tvrde da su imali probleme sa tim odeljenjem jer je, prema rečima istog đaka, mobingovanje nastavnika postalo standardan način ponašanja. Na društvenim mrežama su se, u međuvremenu, pojavili još neki snimci iz istog odeljenja. Na jednom od njih se vidi kako nastavnik sedi ćutke za svojim stolom dok đaci prave buku, a neki od njih mu čak pištaljkama pište u uši. Postoji, takođe, i snimak na kojem se vide učenici koji igraju oko nastavnika koji se nalazi za tablom i unose mu se u lice.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online