Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.11.2018.
16:55
Vestionline, Tanjug A

Ivana Vujić: Vratiću ljubav u Narodno pozorište

Rediteljka Ivana Vujić, koju je Vlada Srbije imenovala za vršioca dužnosti upravnika beogradskog Narodnog pozorišta, izjavila je da je pred njom veliki posao i odgovornost.

youtube.com/TVStudioB
Ivana Vujić

- Ljubav je najvažnija reč u umetnosti. Ljubav je ključna reč i za moj angažman u Narodnom pozorištu, jer ću pokušati da vratim ljubav među te brojne vrhunske umetnike i sve zaposlene u našem najznačajnijem teatru - kazala je Vujić. 

Ona ističe da će se potruditi da Narodno pozorište ima vrhunski umetnički i stvaralački renome, kakav se očekuje od najvažnije nacionalne teatarske kuće.

- Važno je da uspostavimo inspirativnu, stvaralačku atmosferu u pozorištu - zaključila je Vujić.

Željko Hubač, smenjeni direktor Drame Narodnog pozorišta, kazao je da ga raduje činjenica da ovom odlukom Vlade Srbije prestaju razlozi za štrajk.

- Bićemo u prilici da sve naše međunarodne i domaće festivalske obaveze u potpunosti realizujemo. Ostaje gorak ukus u ustima jer duga pauza u pozorišnoj produkciji i jubilarnoj sezoni jeste naša zbilja. Nadamo se da će se sa novom upravom brzo stvoriti uslovi za razvoj značajnih umetničkih potencijala koje naš teatar dokazano ima - rekao je Hubač.

Dejan Savić se nije javljao na pozive.

Ivana Vujić je cenjena pozorišna rediteljka i predaje na Fakultetu dramskih umetnosti od 1990. godine. 

Osnivač je i umetnički direktor urbanog fringe festivala Aerpolan bez motora od 1994. do 1997. Bila je umetnički direktor festival Belef od 1997. do 2001.

Dobitnik je srebrne plakete Univerziteta umetnosti.

Uredila je i prevela zajedno sa Aleksandrom Jovićević knjigu Rićarda Šeknera "Ka postmodernom pozorištu" i knjigu Euđenija Barbe i Nikola Savarezea "Rečnik pozorišne antropologije".

Sa svojim projektima otvorila je više scena u Beogradu: večernju scenu Radović u Malom pozorištu Duško Radović, scenu 5. sprat u Narodnom pozorištu, scenu Bel etage u Madlenianumu.

Osnivač je i direktor pozorišta Beton hala teatar u Beogradu.

Na scenama Srbije, Slovenije, Nemačke, Italije postavila je više od 80 predstava. Radila je širom bivše Jugoslavije: Beograd, Novi Sad, Subotica, Zrenjanin, Sombor, Pančevo, Kragujevac, Priština, Ljubljana, Maribor, Podgorica. Režirala je u Nemačkoj i u Italiji.

Njene predstave igrane su na festivalima i gostovanjima širom sveta: Njujork, Pariz, London, Edinburg, Amsterdam, Solun, Sibju, Adani, Berlin, Sarajevo, Skoplje, Banja Luka, Kotor, Umag...

Uradila je više od 15 hepeninga, performansa, site specific projekata i instalacija.

Vlada Srbije je na današnjoj sednici razrešila dužnosti upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejana Savića, na lični zahtev. 

Za vršioca dužnosti upravnika Narodnog pozorišta imenovana je rediteljka Ivana Vujić, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online