Utorak 20.11.2018.
16:55
Vestionline, Tanjug

Ivana Vujić: Vratiću ljubav u Narodno pozorište

youtube.com/TVStudioB
Ivana Vujić

- Ljubav je najvažnija reč u umetnosti. Ljubav je ključna reč i za moj angažman u Narodnom pozorištu, jer ću pokušati da vratim ljubav među te brojne vrhunske umetnike i sve zaposlene u našem najznačajnijem teatru - kazala je Vujić. 

Ona ističe da će se potruditi da Narodno pozorište ima vrhunski umetnički i stvaralački renome, kakav se očekuje od najvažnije nacionalne teatarske kuće.

- Važno je da uspostavimo inspirativnu, stvaralačku atmosferu u pozorištu - zaključila je Vujić.

Željko Hubač, smenjeni direktor Drame Narodnog pozorišta, kazao je da ga raduje činjenica da ovom odlukom Vlade Srbije prestaju razlozi za štrajk.

- Bićemo u prilici da sve naše međunarodne i domaće festivalske obaveze u potpunosti realizujemo. Ostaje gorak ukus u ustima jer duga pauza u pozorišnoj produkciji i jubilarnoj sezoni jeste naša zbilja. Nadamo se da će se sa novom upravom brzo stvoriti uslovi za razvoj značajnih umetničkih potencijala koje naš teatar dokazano ima - rekao je Hubač.

Dejan Savić se nije javljao na pozive.

Ivana Vujić je cenjena pozorišna rediteljka i predaje na Fakultetu dramskih umetnosti od 1990. godine. 

Osnivač je i umetnički direktor urbanog fringe festivala Aerpolan bez motora od 1994. do 1997. Bila je umetnički direktor festival Belef od 1997. do 2001.

Dobitnik je srebrne plakete Univerziteta umetnosti.

Uredila je i prevela zajedno sa Aleksandrom Jovićević knjigu Rićarda Šeknera "Ka postmodernom pozorištu" i knjigu Euđenija Barbe i Nikola Savarezea "Rečnik pozorišne antropologije".

Sa svojim projektima otvorila je više scena u Beogradu: večernju scenu Radović u Malom pozorištu Duško Radović, scenu 5. sprat u Narodnom pozorištu, scenu Bel etage u Madlenianumu.

Osnivač je i direktor pozorišta Beton hala teatar u Beogradu.

Na scenama Srbije, Slovenije, Nemačke, Italije postavila je više od 80 predstava. Radila je širom bivše Jugoslavije: Beograd, Novi Sad, Subotica, Zrenjanin, Sombor, Pančevo, Kragujevac, Priština, Ljubljana, Maribor, Podgorica. Režirala je u Nemačkoj i u Italiji.

Njene predstave igrane su na festivalima i gostovanjima širom sveta: Njujork, Pariz, London, Edinburg, Amsterdam, Solun, Sibju, Adani, Berlin, Sarajevo, Skoplje, Banja Luka, Kotor, Umag...

Uradila je više od 15 hepeninga, performansa, site specific projekata i instalacija.

Vlada Srbije je na današnjoj sednici razrešila dužnosti upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejana Savića, na lični zahtev. 

Za vršioca dužnosti upravnika Narodnog pozorišta imenovana je rediteljka Ivana Vujić, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

2024 © - Vesti online