Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.11.2018.
00:11
J. Arsenović - Vesti A

Herojski juriš u otadžbinu

Sa jednom trećinom stradalog stanovništva Srbija je procentualno najveći stradalnik u Prvom svetskom ratu. Sa tim gorkim saznanjem, prožetim osećajem griže savesti što u proteklih 100 godina njihove žrtve potomci nisu dovoljno poštovali i isticali, 1. novembra je širom zemlje, a pre svega u prestonom Beogradu, obeležen vek od oslobođenja u Velikom ratu.

Tanjug
Put slobode popločan kostima: Aleksandar Vučić na svečanoj akademiji

Na svečanoj akademiji u Sava centru okupio se državni vrh gde je glavni govornik bio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je podsetio da je 1. novembra 1918. okončana trogodišnja okupacija Srbije, kada je srpska vojska za samo 46 dana prešla 500 kilometara, od Solunskog fronta do Beograda.

- Prema podacima Konferencije mira 1919. godine, Srbija je izgubila 28 odsto celokupnog stanovništva. Kada bismo svakom od naših poginulih predaka održali samo jedan minut ćutanja, ćutali bismo 866 dana, gubici koji su procentualno najviši u istoriji ratovanja. Sada je naš red da pokažemo da njihova žrtva jeste vredela. Sve ostalo bi obesmislilo naš rad, sve ostalo bi bilo skrnavljenje uspomena na njih - rekao je Vučić.

Srpska prestonica je ugostila državnu sekretarku u Ministarstvu vojske Francuske Ženevjev Darjesek koja je u holu Skupštine Grada otvorila izložbu "Naša istorija, naša sećanja".

- Odala sam počast našim vojnicima koji su se borili rame uz rame. Da, Francuska se seća presudnih trenutaka Solunskog fronta. Francuska zna koliki je značaj borbi koje su se tu vodile - rekla je Ženevjev Darjesek.

U svom obraćanju prisutnima, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je istakao da "srpski narod pamti sve - i dobro i zlo.

- Samo što dobro uvek bezuslovno vrati, a zlo neki put, na svoju štetu, propusti. Srpski narod je dočekao da se u proteklih 100 godina te vrlina i slava savezničkog naroda zaborave, ali greške potomaka ne unižavaju veličinu i vrlinu predaka, i savezništvo s hrabrim narodom Francuske pre 100 godina neće se nikad zaboraviti - rekao je Vulin.

Francuska državna delegacija obišla je Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu gde, na žalost, u duhu tradicionalnog srpskog kašnjenja, radovi nisu okončani. Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević se pohvalio da je čuveni spomenik u potpunosti obnovljen, a onda i precizirao da su "Zavod za zaštitu spomenika kulture i JP Beogradska tvrđava obnovu priveli kraju, a sada se rade pristupni putevi i staze".

Oslobodilački pohod srpske i francuske vojske, nakon herojskog proboja Solunskog fronta 15. septembra 1918. godine, doveo je do kapitulacije bugarskog i austrougarskog okupatora, a trupe vojvode Petra Bojovića su 1. novembra oslobodile Beograd.

Centralni skup u Parizu

Francuska će, kao jedna od ključnih zemalja pobednica, biti domaćin velikog međunarodog skupa Pariski forum o miru, 11. novembra, kada je pre 100 godina potpisano primirje i okončano do tada najveće ratno poprište u istoriji sa 20 miliona žrtava.
Skupu će prisustvovati srpski predsednik, dok će njegov francuski kolega Emanuel Makron uzvratiti posetu Srbiji početkom decembra. Prema obećanjima gradskih čelnika, do dolaska francuskog predsednika spomenik na Kalemegdanu biće spreman za otkrivanje.
Markice u slavu generala
Od 1. novembra je u opticaju novo filatelističko izdanje Pošta Srbije povodom stogodišnjice oslobođenja u Velikom ratu. Reč je o šest prigodnih maraka na kojima su ovekovečene slavne srpske vojvode Stepa Stepanović, Živojin Mišić i Petar Bojović, kao i francuski generali Franše D'Epere, Ogist Šarl Tranije i Pol Prosper Anri.

Kada su nas voleli Rajs, Venzileos, Vilson...

Predsednik Vučić je ocenio da je zbog svoje žrtve Srbija stekla velike prijatelje i saveznike širom sveta poput čuvenog forenzičara Arčibalda Rajsa, grčkog političara Elefteriosa Venzileosa, koji je uprkos protivljenju svog kralja omogućio da se vojska Srbije evakuiše na Krf, ili tadašnjeg predsednika SAD Vudroa Vilsona, koji je pre oslobođenja Beograda za "Njujork tajms" dao intervju pod naslovom "Slavimo Kosovo kao dan časti".

Istoričar molio za oproštaj

Otkrivanjem spomenika poginulim ratnicima od 1912. do 1918. godine u Novoj Varoši, uz prisustvo velikog broja Novovarošana, predstavnika Vlade Srbije, Vojske Srbije i verskih zajednica obeležena je stogodišnjica završetka Prvog svetskog rata koji se u ovom gradu slavi i kao Dan opštine.

- Oprostite junaci što toliko zakasnismo. Vi kasnili niste na poziv otadžbine, ali ste prerano otišli u smrt, ostavljajući svoje najmilije. Neće valjda biti da je vama bilo lakše da date svoje živote nego nama da podignemo spomen-obeležje u vašu čast - rekao je u emotivnom govoru koji će ostati upamćen istoričar Radiša Filipović, tražeći oproštaj od stradalih predaka zbog toga što se tek sada podiže spomen-obeležje u njihovu čast.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online