Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 30.10.2018.
00:11
Đ. Barović - Vesti A

Na generale iz svih oružja

Edicija "Ratnik" Ministarstva odbrane Srbije izazvala je do sada nezapamćene reacije dela javnosti, a posebno što su se u sedam knjiga o događajima iz 1999. našli dnevnici tadašnjeg komandanta Treće armije Nebojše Pavkovića, a zatim i sećanja njegovog zamenika Vladimira Lazarevića.

Tanjug
Promocija knjige Nebojše Pavkovića

Sagovornici "Vesti", ratni generali Vojske Jugoslavije koji su aktivno učestvovali u odbrani zemlje slažu se sa ocenom ministra odbrane Aleksandra Vulina, koji je u subotu uveče, upravo komentarišući ove napade ocenio da se "neće dozvoliti revizija istorije".

- Nećemo dozvoliti da se prekrajanjem prošlosti opravdavaju događaji iz devedesetih u našoj zemlji, niti pristati na to da su sve žrtve iste. Ponosni smo na svoju istoriju i nećemo dozvoliti da nam je drugi pišu. Zato smo pokrenuli ediciju "Ratnik" - izjavio je Vulin na tribini "Pokušaj revizije istorije".

Cilj blaćenje Vojske

Osvrćući se na reakcije povodom dnevnika generala Pavkovića, Vulin je ironično primetio da je "pravo čudo" da nikome nije zasmetala knjiga premijera Kosova Ramuša Haradinaja u kojoj opisuje "kako je ubio policajca, a onda nastavio mirno da jede pljeskavicu".

- Ali ako Srbi progovore svoju istinu to je za svaku osudu i to se mora sprečiti - ocenio je Vulin.
Srpski generali su jedinstveni u stavu da bi država morala da reaguje i spreči blaćenje odbrane zemlje tokom agresije NATO 1999. godine.
General Branislav Dašić, nekadašnji pomoćnik za pozadinu Generalštaba VJ ističe da je pokrenuta kampanja samo na prvi pogled uperena protiv Pavkovića i Lazarevića, ali da je cilj potpuno drugi.

- Cilj ove kampanje je nastavak blaćenja Vojske u celini i svega što je postignuto u njenoj odbrani. Te 1999. godine tadašnja SR Jugoslavija nije nikoga napala, već je napadnuta, a sada se pokušava revizija i te osnovne i jasne činjenice. Nekome očigledno smeta što smo tada vodili isključivi odbrambeni rat i što smo u tom ratu izašli kao pobednici. To je poruka koju naš narod i buduće generacije moraju da znaju, a na državnim strukturama je da spreče i ove, ali i neke buduće slične aktivnosti kako bi se sprečilo blaćenje i unižavanje svega onoga što je 1999. godine postignuto - ističe general Dašić.

Lična arhiva
Veliko interesovanje: Publika na štandu "Odbrane"

Haška "pravda"

General Stamenko Nikolić, nekadašnji pomoćnik načelnika Generalštaba VJ za sistemska pitanja, ocenjuje da se blaćenjem generala Pavkovića i Lazaravića veoma tendenciozno šalje poruka da je svaka odbrana svoje zemlje zločin, kao i da su presude u Haškom tribunalu "sveto pismo".

- General Gotovina je prvostepenom presudom osuđen na 24 godine zbog "Oluje", a onda je ta presuda bukvalno preko noći preimenovana u oslobađajuću. Ili su sudije koje su ga osudile laici, ili su laici oni koji su ga oslobodili, ali ako se na ovaj način "danas jeste-sutra nije" delila pravda u Hagu, jasno je da tamo nije bilo ni prava ni pravde - ogorčen je Nikolić i dodaje da je neverovatno da su u Srbiji i dalje najglasniji oni koji ne vole svoju otadžbinu, pa je krituju na svakom mestu i u svakoj prilici.

Nikolić kaže da ono što je Treća armija Vojske SRJ uradila 1999. godine ratno umeće koje se već uči u vojnim školama širom sveta, jer su jedna mala zemlja i mala vojska uspele da u praksi pokažu kako je moguće da se odupru uz minimalne gubitke u ljudstvu i tehnici stotinu puta jačem neprijatelju.

- Ta odbrana zemlje mora biti zaostavština za buduća pokolenja, jer u suprotnom, a plašim se da je to i osnovni cilj ove medijske kampanje, pokušava da se tako oblikuje javno mnenje da se u budućnosti i ne pomisli na odbranu zemlje, jer će u suprotnom svako ko to pokuša da bude proglašen za ratnog zločinca - decidan je general Nikolić.

Lična arhiva
Presuđuju lažni svedoci: General Mladen Ćirković

Mladen Ćirković, legendarni komandant: Zar je odbrana zločin?!

Jedan od legendarnih ratnih generala sa Kosova Mladen Ćirković, koji je profesionalnu vojnu službu napustio sa mesta zamenika načelnika Generalštaba, ocenjuje za "Vesti" da je i dalje trend deo društva da je zabranjeno pričati o bliskoj istoriji.

- Suština napada na generale Pavkovića i Lazarevića je da se zabrani i svima drugima da pričaju o onome šta smo videli svojim očima, ono što smo sami doživeli i ono što smo preduzimali u okolnostima kada je zemlja brutalno i bez prethodne objave rata napadnuta od strane najmoćnijih zemalja sveta. Država bi morala da se suprotstavi ovom trendu, pa treba i da bezobrazno upita ko je kriv za smrt Slobodana Miloševića u Haškom tribunalu, ali i za mnoge druge stvari koje su do danas nerazjašnjenje. Morali bismo kao narod da imamo mnogo više hrabrosti i da na ovakve bezobrazluke odgovorimo istom merom, jer to je, očigledno, jedini rečnik koji razumeju - ističe general Ćirković.
On dodaje da je hajka na ratne dnevnike generala Pavkovića suštinski pokušaj da se odbrana otadžbine predstavi kao zločin.
- To nije nova teza i ja sam je često čuo i dok su me ispitivali istražitelji tužilaštva Haškog tribunala, a zatim i predstavnici Tužilaštva za ratne zločine Srbije. Ali nije dobro što država ne reaguje oštrije i što se u krajnjem slučaju javno ne kaže da generalu Lazareviću nije dokazana nijedna tačka iz optužnice, a ipak je osuđen na 15 godina, dok je general Pavković osuđen na osnovu lažnih svedoka i odgovornosti koja važi samo za srpske vojskovođe, a ne i za američke, francuske ili britanske generale koji su ratovali po Iraku, Siriji - zaključuje ogorčeno general Mladen Ćirković.

Lična arhiva
 

Vladimir Lazarević: Napad sa dva kontinenta

Na štandu "Odbrane" u subotu je na Beogradskom sajmu predstavljen zbornik sećanja starešina Treće armije, na kojoj je govorio upravo Vladimir Lazarević (na slici, prvi sleva). On je svedočio o svemu što se tokom agresije NATO događalo na Kosmetu.
- Ratne 1999. godine Prištinski korpus se nalazio u strategijskoj klopci. Tada je počeo jedan od najasimetričnijih ratova do sada vođenih u istoriji ratovanja, jer je rat sa dva kontinenta vođen protiv SR Jugoslavije, u kojem je NATO koristio najsavremenije naoružanje, jaku propagandu i psihološko ratovanje - objasnio je Lazarević.

Ubijanje morala

Ministar Vulin je naglasio da je suština napada na generala Pavkovića i ediciju "Ratnik" želja da se "slomi volja naroda i da jednom zauvek bude uklonjen sa istorijske pozornice".
- Naša vojska na Kosovu i Metohiji imala je taktiku 4M: manevar, mobilnost, maskiranje i moral, moral iznad svega. Revizijom istorije, ubijaju moral jednog naroda, naroda koji nema pravo da se pozove u teškim trenucima na tradiciju svojih predaka. Taj narod se nikome neće suprotstaviti i neće moći da odbrani sebe ni svoje elementarne interese - kazao je Vulin i dodao da je edicija "Ratnik" i nastala kako Srbima ne bi drugi pisali istoriju.

Darko Tanasković: Šest "istina"

Akademik, prof. dr Darko Tanasković ocenjuje da na prostoru bivše Jugoslavije postoji "šest istina o događajima i iz bliže i iz dalje prošlosti".
- I te su istine manje ili više nepodudarne, a ponekad i konfliktne. Kada se te istine reprodukuju kroz obrazovni sistem i medije i loše politike, onda je jasno da jaz postaje sve veći i da tu nema nikakve nade za bilo kakvu sreću i da se može doći do najmanjeg zajedničkog sadržatelja u sagledavanju realnosti i prošlosti - naglasio je akademik Tanasković.

POVEZANE VESTI

Utorak 30.10.2018. 11:18
Баш зато и треба критиковати данашњу војску и генерале. Дозвољавају да нас свака шуша и билмез нападне и онда једино што им преостаје је да се бране (и моле за правду) Нико да се сети да нападне злотворе Српског народа који нам вековима јаму копају. То је доказ да генерали 90-их па и данас не верују друштву које чувају и дозвољавају да нас свако опањкава. Напоље из Србије са свима који нас уназађују правећи међусобне тензије, били то генерали, политичари или националне мањине суседних држава у Србији.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online