Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.02.2019.
15:51
Tanjug, Vestionline A

Odbrana i bezbednost ponovo u srednjoj školi

Pripadnici Regionalnog centra Ministarstva odbrane Beograd realizovali su danas, u čevrtoj beogradskoj gimnaziji, prvo predavanje informativnog karaktera iz oblasti odbrane i bezbednosti, čime su ti, nekada veoma popularni sadržaji vraćeni među maturante.

A. Čukić
Vojska Srbije (Foto: Arhiva)

Nastava u trajanju od 90 minuta održana su na osnovu Zakona o vojnoj radnoj i materijalnoj obavezi, inicijative Ministarstva odbrane za uvođenje određenih sadržaja obuke u školski sistem i akta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Time je posle 27 godina, nastava iz oblasti odbrane i bezbednosti vraćena je u sistem srednjoškolskog obrazovanja, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Učenici srednjih škola definisani su u kategoriju građana koja se u sistemu obrazovanja i vaspitanja obučava za potrebe odbrane zemlje u uslovima vanrednog i ratnog stanja.

Tako će maturanti, najpre beogradskih a zatim i drugih srednjih škola u Srbiji, tokom drugog

polugodišta imati priliku da od pripadnika regionalnih centara Ministarstva odbrane saznaju više o Vojsci Srbije, ulozi građana u odbrani zemlje u slučaju elementarnih nepogoda ili drugih masovnih akcidenata, o civilnoj odbrani i zaštiti, atomskoj, biološkoj i hemijskoj zaštiti, pitanjima radne, materijalne i vojne obaveze, o ulozi i zadacima rezervnih pripadnika vojske, odgovarajućem ponašanju i obavezama u slučaju velikih havarija ili požara, pojmu vanrednog stanja...

Prema rečima pukovnika Dragana Stojčića, načelnika Regionalnog centra Ministarstva odbrane Beograd, nastava je informativnog karaktera i realizuje se za učenike četvrtih razreda srednjih škola.

- Posle 27 godina nastava iz oblasti bezbednosti vraća se u srednje škole. Obrađujemo desetak tema koje mladi ljudi na pragu zrelosti treba da poznaju bolje nego što je to sada slučaj. Biće tu reči o sistemu odbrane i bezbednosti države Srbije, o vojsci, o tome kako postati oficir, podoficir i vojnik po ugovoru Vojske Srbije, o civilnoj zaštiti, o bojnim otrovima i drugim sadržajima ABHO. Sve su to sadržaji koji su, svojevremeno, neopravdano zanemareni u obrazovanom sistemu i sada se vraćaju među učenike. Na svakom koraku se uveravamo da u današnje vreme ne smemo da zanemarimo bezbednost - rekao je pukovnik Stojčić.

Ističući da je dobro što će ova generacija maturanata iz srednje škole izaći sa više znanja o veoma značajnim pitanjima iz oblasti lične i kolektivne bezbednosti od svojih prethodnika, Gordana Mihajlović, direktorka Četvrte gimnazije u opštini Savski venac, rekla je da očekuje da će predavanja biti zanimljiva i inspirativna za svakog učenika, dodaje se u saopštenju.

- Ovo je početak i saradnja sa Regionalnim centrom je preduslov za realizaciju predviđenih predavanja, s obzirom na to da mi nemamo odgovarajući kadar za izvođenje tih nastavnih sadržaja. Svakako da su određeni sadržaji iz domena bezbednosti značajni i za srednjoškolce i zato očekujem da će u narednom periodu biti još bogatiji - rekla je direktorka Mihajlović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online