Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.10.2018.
09:44
blic.rs A

Sada je aktuelna sezona infekcija i varičela

Svima u kući curi nos, kašljete, boli vas grlo, a dete vam je upravo "donelo" i varičele iz vrtića.

youtube/paulthomasmd
Varičele izazivaju upalu malog mozga

Virus gripa trebalo bi da nam stigne tek u decembru, tako da su sada u opticaju virusi koji izazivaju respiratorne infekcije, crevne, a i varičele su počele da se šire po vrtićima.

Iako sve to izgleda dramatično, za epidemiologe i infektologe to je sasvim uobičajena slika za ovo doba godine.

Bitno je, kako upozoravaju infektolozi, da se bolesna deca ne šalju u kolektive, a odrasli da ne idu na posao, dok varičele mogu da budu jako opasne kod svih, osim kod dece.

Prema poslednjim informacijama Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", situacija je uobičajena, nema prijavljenih epidemija nijedne infekcije, dok poslednji izveštaji iz cele Srbije ukazuju da još nema morbila.

Ovo je ukratko trenutni "presek stanja" kada su infekcije uzrokovane virusima u pitanju.

U Beogradu ista situacija

Ni u Beogradu nije drugačija situacija, kako navode za "Blic" u Gradskom zavodu za javno zdravlje, ali je uobičajena.

Dr Nevenka Pavlović, epidemiog i pomoćnica direktora Gradskoj zavoda za javno zdravlje, kaže za "Blic" da nisu prijavljene epidemije nijedne infekcije, ali potvrđuje da su se varičele pojavile u vrtićima.

- Situacija je za ovaj period uobičajena. Javljaju se respiratorne infekcije, crevne, varičele, ali ne u epedimejskim razmerama. Varičela je potpuno logična u kolektivima. Ništa iznenađujuće za nas. Te vrste boginja brzo se prenose s deteta na dete - navodi dr Pavlović.

"Oktobarske infekcije" polako pune domove zdravlja

Domovi zdravlja polako se pune obolelima od ovih "oktobarskih infekcija"

- Trenutno stanje je očekivano za ovo doba godine. Imamo pacijente obolele od repisratornih i crevnih infekcija, a dolaze i mališani koji su dobili varičele. To je, međutim, očekivano - kaže za "Blic" dr Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja "Dr Milutin Invković".

Ako nesigurno hodate, pravac kod doktora!

U na jugu Srbije nema razlike kada su virusi u pitanju.

Kako za "Blic" navodi prof. dr Žarko Ranković, infektolog iz Niša, na jugu države, takođe, su u opticaju respiratorne i crevne infekcije, kao i varičele.

- Jako je bitno da roditelji ne vode bolesnu decu u obdaništa i da ih ne šalju u škole da se te infekcije ne bi širile. To isto važi i za odrasle koji rade, odnosno ne bi trebalo da idu na posao. Kada su u pitanju varičele, a koje su dobile odrasle osobe, obavezno mora da obrati pažnja ukoliko se javi kašalj i osećaj nedostaka vazduha- upozorava prof. dr Ranković.

Varičele izazivaju upalu malog mozga

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prema njegovim rečima, to može da ukaže na upalu pluća, koja je jedna od komplikacije varičela.

- Takođe, opasnija komplikacija te dečje bolesti je i upala malog mozga ili cerebelitis, a glavni simptom je nesigurnost u hodu i nestabilnost. Ukoliko se to javi obavezno je da pacijent ode kod lekara. Što se tiče gripa, ta virusna bolest nam stiže tek u decembru, a vakcina ovih dana. Trebalo bi da se vakcinišemo - naveo je prof. dr Ranković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online