Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.10.2018.
14:15
F. RODIĆ A

Zajedno smo se izborili za živote

Šta to može da pomiri Crvenu zvezdu i Partizan? Ko to može da poveže glumce i sportiste, rokere i repere sa TV voditeljima? Šta je potrebno da se auto-moto šampion i članovi najboljeg basket trojca na svetu udruže? Odgovor je - humanost. Briga za najsvetliju tačku naših života, a to su naša deca. Vizija, energija i entuzijazam jednog mladog momka, na prvi pogled neprimetnog, golobradog, ponovo je okupila mnoge javne ličnosti zarad plemenitog cilja.

V. Sekulić
Svaka čast: Veliki odziv na humanitarnu akciju

Fondacija Zajedno za život proslavila je prvu godišnjicu od osnivanja u prostoru Dorćol placa. Iskoristili su mali jubilej da prirede Humanitarni sportski bazar, čija je kompletna zarada korišćena za donacije bolesnoj deci. Mogle su se naći vaterpolo kapice, dresovi, majice sa potpisima, muzički albumi...

U toj gužvi, mimoilaženju televizijskih ekipa, selebritija i njihovih obožavalaca, šeretskim opaskama Zorana Kesića, jedva da je bilo moguće primetiti glavnog organizatora - Jovana Simića. Samo bi se primetio veliki crveni ranac, koji užurbano zuji kroz masu. Krcat crveni ranac, simbolično prepun ljubavi prema onima kojima je najpotrebnija.

- Prezadovoljan sam. Mislim da je baš fina akcija, vidim da se svi slikaju sa sportistima, pričaju sa njima, učestvuju... Ovo je ono što smo hteli da postignemo - izjavio je skromni heroj Jovan.

Neki bi iskoristili publicitet za samopromociju, ali ne i on, svestan viših vrednosti, kreiranja kolektivne svesti za doniranje. Nije držao govor, besomučno pozirao pred fotoreporterima, ali je maksimalno ispoštovao svakog gosta i predstavnika medija.

U vreme za koje se kaže da vlada otuđenost, manjak empatije, sumnjičavost, individualizam, vid akcija nalik ovoj vraćaju veru u međuljudsku solidarnost, brigu jednih o drugima.

- Ovakvih inicijativa običnih građana ne manjka. Nikad nisam gubio veru u to da smo mi svi toliko otuđeni jedni od drugih. Imamo, nažalost, druge vrste problema svakodnevno, ali što se tiče humanosti i organizacije mladih ljudi, svedok sam godinama da toga ne manjka - prokomentarisao je Boško Ćirković Škabo, član najpopularnijeg hip-hop benda Beogradski sindikat, poznatog po društvenom aktivizmu, kritičkom stavu i patriotizmu.

Posebno dragi gosti su najpoznatiji arhivatori u Srbiji, članovi humorističkog trojica iz serijala "Državni posao" - Đorđe Čvarkov i Dragan J. Torbica, tj. Dimitrije Banjac i Nikola Škorić. Izostao je Boškić (Dejan Ćirjaković), ali su i u okrnjenom sastavu oplemenili prostor pozitivnim duhom.

Tako je i počeo razgovor sa Novosađanima:
- Jedva smo se snašli. Parkirali smo se u garaži Ušća, došli smo peške na Dorćol. Ne prelazimo mostove u Beogradu - odgovara Škorić na pitanje kako su se snašli u prestonici.

Posle spominjanja da sarađuju sa Simićem od samog starta, naravno i u Novom Sadu, Banjac se iskreno nadovezao:

- Ja sam bio od onih koji su prema ovakvim organizacijama bili sumnjičavi, ali radeći sa Simićem i NURDOR-om, video sam da tu postoji jedna izuzetna i volja i zalagnje. Postoji film koji je snimljen dok je Simić pomagao jednoj devojčici, prva njegova aukcija. Taj film bih uveo dekretom da se gleda svako veče na Prvom kanalu RTS-a. Vi na primeru vidite kako je jedan običan dečko, koga je dirnulo to što je devojčica iz njegove škole, spasao život jednom detetu. Ništa više od toga nema na ovom svetu. Verujem da ovo radi i mi smo uvek tu kad on zove.
Zajedno za život su uspeli da od prodaje prikupe preko 500.000 dinara donacija za jednu noć. Izuzetan uspeh za ekipu momaka iz komšiluka. Svaki dinar biće uložen na najbolji način, za očuvanje još jednog mladog života, još jednog dečjeg osmeha i usplahireno kucanje još jednog malog srca.

Počeo sa solo akcijama

Osnivanju fondacije prethodile su Simićeve solo akcije, počevši od 2014. godine. Inicijalnom se smatra prodaja dresova za lečenje male Nađe Novaković, ovekovečena u dokumentarcu "Mora da ovo nije sve".
Mnogi fudbalski internacionalci su se pridružili i kroz aukcije se došlo do 80.000 evra, Usledile su humanitarne utakmice Asovi za decu, gde se na prvoj sakuplilo više od 120.000 evra za gradnju Hemato-onkološkog centra u Nišu.

O dijaspori

- Odnos sa dijasporom bi mogao da se poboljša. Za sada nemamo gotovo nikakav kontakt, ali se nadam da ćemo moći nešto da napravimo - istakao je Simić.

Vujošević, Kesić, Prljavi Blaža...

Osim spomenutih Škaba, Čvarkova i Torbice, pojavili su se i trenerska legenda Duško Vujošević, TV lice Zoran Kesić, proslavljeni košarkaši Saša Pavlović i Nikola Kuzmanović, automobilista Dušan Borković, basketaški šampioni Dejan Majstorović i Marko Ždero, streljačica Zorana Arunović, rok muzičar Prljavi inspektor Blaža, muzički kritičar Petar Janjatović, radio voditelj Igor Brakus.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online