Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.09.2018.
22:55
Vestionline, Tanjug A

Šarčević: Dodatnih godinu dana za starije studente

Stari studenti dobiće još godinu dana da završe studije, i to je predviđeno izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju koje su na dnevnom redu Skupštine Srbije.

youtube.com/N1
Mladen Šarčević: Složili ssmo se da je ta jedna godina pedagoški dobra i poželjna

- Dosta je bilo razloga da se izmene donesu, reč je o malom broju studenata koji je došao do pred kraj i kojima bi po starom programu bilo omogućemo da završe studije. Iako smo pre dve godine bili stava da je to malo i neprimereno, Ministarstvo i (skupštinski) Odbor za obrazovanje složili su se da je ta jedna godina pedagoški dobra i poželjna - rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević u Skupštini Srbije.

Produženje će dobiti studenti koji su fakultet upisali po starom planu i programu, koji su školovanje morali da završe do 30. septembra, ali i "bolonjci" koji su potrošili maksimum od osam godina za četvorogodišnje studije.

Šarčević je obrazlažući izmene zakona rekao da se one donose jer su stvoreni uslovi za povećanje delatnosti visokog obrazovanja, takođe da bi se ostvarila bolja veza privrede i društva u celini, zatim da se utiče na unapređenje funkcionalnog znanja studenata i poveća njihova sposobnost za zapošljavanje.

Izmenama je predviđeno da se mogu raditi vanredni nadzori kad je u pitanju Komisija za akreditaciju, a ne samo u redovnim ciklusima.

- Imali smo i problem mobilnosti studenata i prenošenja njihovih poena, tako da je jako bitno da se to pitanje reguliše zbog međunarodne mobilnosti - rekao je Šarčević.

Takođe, izmenama zakona, utvrđuje se i formiranje Saveta poslodavaca, zbog jače veze privrede i visokog obrazovanja, objasnio je ministar.

Novina je i uvođenje menadžera na akademije strukovnih studija i visoke škole. Izmenama zakona predviđeno je da se na stranim visokoškolskim ustanovama uvedu lektori srpskog jezika.

Ministar je rekao da je bitno bilo i povezati Zakon o visokom obrazovanju sa Zakonom o nacionalnom okviru kvalifikacija.

Rekao je i da se u zakonu dodaje i član koji se odnosi na to da se Univerzitet u Beogradu na 210. godišnjicu postojanja proglasi visokoškolskom ustanovom od nacionalnog značaja.

Šarčević je tokom skupštinske rasprave o ovom zakonu čija je tema bila i sadrzina đačkih udzbenika iz istorije i književnosti, rekao da taj posao ne radi ministarstvo već da je u nadležnosti Zavoda za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja.

Smenom direktora Zavoda stvari su počele da se popravljaju, rekao je Šarčević.

On je dodao da su prvi i peti razred reformski i da sada postoje novi digitalni udžbenici.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online