Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 07.09.2018.
00:39
J. Arsenović - Vesti A

Beži ko god može

Pražnjenje Srbije se ne samo nastavlja već i svakom godinom pojačava, a poslednji podaci govore da je za deceniju i po čak 654.000 stanovnika napustilo zemlju. Među njima dominiraju mladi, što dodatno daje na dramatici i za pravo onima koji veruju u Tarabiće i njihovu viziju da se bliži vreme kada će svi Srbi moći da stanu pod jednu šljivu.

A. Čukić
Foto: Ilustracija

Prema istraživanjima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), od 2000. do 2015. godine Srbiju je napustilo 654.000 ljudi, što praktično znači da je svaki deseti stanovnik spreman da spakuje kofere u potrazi za boljim životom.

Ekonomski razlozi uglavnom pretežu kada se anketiraju ljudi koji napuštaju zemlju. Nedostatak posla, neadekvatne radne ponude u odnosu na obrazovanje, ali i visok stepen korupcije i manjak demokratije neki su od razloga koji ljude nateraju da naprave radikalan rez u svom životu i sreću potraže u drugoj zemlji.

Tabela

- 654.000 stanovnika se iselilo u periodu 2000-2015.
- 16 odsto iseljenih ima visoko obrazovanje
- Nemačka i dalje najpoželjnija destinacija

Prema pomenutom istraživanju, Srbi najviše poverenja imaju u Nemačku, njenu privredu i demokratski poredak, gde je čak 27 odsto ekonomskih emigranata, u brojkama je to 179.000, potražilo posao i bolju budućnost za sebe i svoju porodicu.

Slede Austrija (105.000) i Švajcarska (68.000), i iz ranijih talasa emigracije omiljene destinacije srpskih građana...

Istraživanje naslovljeno "Migracije i zdravlje" ukazalo je i na to da bi skoro četvrtina građana (24 odsto) bilo spremno da se iseli kada bi imalo priliku!

EU ne garantuje boljitak

Rumunija je najmnogoljudnija balkanska zemlja, ali se takođe i intezivno prazni. Iz ove države, članice EU, u prvih 15 godina 21. veka otišlo je 2.717.000 ljudi. Njihov slučaj je pokazao da članstvo u Uniji ne podrazumeva automatski boljitak za stanovništvo, niti dodatnu motivaciju da ostanu i privređuju u svojoj zemlji. Stručnjaci upozoravaju da Srbija ne sme da dozvoli dalji odliv stručnjaka i obrazovanijeg dela stanovništva, jer već sada smo deficitarni sa lekarima, IT inženjerima, ali i zanatlijama.

Nad ovim sumornim i pesimističnim podacima dobro bi morale da se zapitaju vlasti svake države.

Ne može da bude za utehu ni to što su i druge zemlje u okruženju takođe u istom problemu. U Hrvatskoj, iako je već pet godina članica EU, talas emigracije takođe ne jenjava. Iz nje je u pomenutom periodu otišlo 865.100. Oni uglavnom egzistenciju žele da obezbede u Nemačkoj, Australiji i Italiji.

Istraživanjem nisu obuhvaćene Bosna i Hercegovina, Crna Gora i samoproglašeno Kosovo, da bi slika o pražnjenju Balkana bila potpunija.

U svetskom vrhu

Emigriraju podjednako i muškarci i žene. Alarmantno je da su uglavnom mlađi ljudi, odnosno oni koji su u naponu radnog stvaralaštva, ali i biološki spremni za stvaranje porodice. Ako se ovom sumornom prikazu dodaju statistički podaci o negativnom prirodnom priraštaju, koji Srbiju svrstavaju na visoko osmo mesto na svetu, onda je borba za svakog građanina, za njegov ostanak u zemlji i omogućavanje da se ostvari kao roditelj ključni zadatak društva i države.

POVEZANE VESTI

Petak 07.09.2018. 10:20
Дуго нисмо чули од Вучића и Брнабичке да Срби морају да раде на иновацијама. Ни Тесла није могао да ради са проналасцима , пре него што је побегао са Балкана.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online