Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.06.2018.
14:25
Vestionline, Tanjug A

Odobreno lečenje za 26 pacijenata u inostranstvu

Za 26 pacijenata čija oboljenja, stanja ili povrede ne mogu uspešno da se leče u Srbiji odobreno je ove godine lečenenje u inostranstvu, rečeno je danas na konferenciji za medije koju su održali predstavnici Budžetskog fonda za lečenje u insotranstvu i Ministarstva zdravlja.

Tanjug
Vladimir Đukić i Veran Matić na Konferenciji za medije

U prvih šest meseci ove godine, kako je rečeno, potrošeno je nešto više od 157 miliona dinara na lečenje tih pacijenata, od čega je 153 miliona izdvojeno iz budžeta Srbije, a gotovo četiri miliona dinara iz donacija. 

Za ovu godinu ostalo je 105.738.506 dinara koji će biti iskorišćeni ukoliko za tim bude bilo potrebe, a učesnici konferencije istakli su da će novca biti za svakog kome bude potreban. 

Budžetski fond za lečenje pacijenata u inostranstvu postoji od 2014. godine, a zaključno sa današnjim danom odobreno je lečenje 112 pacijenata u inostranim zdravstvenim ustanovama, predloženo je da se pošalje 221 uzorak za genetsko ili metaboličko ispitivanje u inostranim laboratorijama i odobren je dolazak stranih eksperata za 17 pacijenata. 

Predsednik Nadzornog odbora fonda za lecenje u inostranstvu Veran Matić rekao je da se pored izdvajanja novčanih sredstava i slanja pacijenata na lečenje, vrši i analiza i praćenje uspešnosti lečenja, kao i da se strani eksperti pozivaju da leče pacijente u našoj zemlji. 

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vladimir Đukić istakao je da se prilikom slanja pacijenata na lečenje van Srbije poštuju stroge medicinske indikacije i dodao da u drugim zemljama imaju veća iskustva sa retkim bolestima, budući da je stanovništva više. Upravo iz tog razloga, ukazao je Đukić, lečenje daje bolje rezultate, a sredstva koja se ulažu nisu utrošena uzalud. On je naveo da će jedan od predloga u budućnosti biti i da se Bužetski fond proširi na oboljenja koja se efikasnije leče van zemlje nego u Srbiji, a ne samo na ona koja se u našoj zemlji uopšte ne leče, kao što je slučaj sada. 

On je naveo da stručne komisije veoma pažljivo procenjuju da li pacijent može da se izleči, te da to nije igranje sa nečijom sudbinom, niti bacanje para. Đukić kaže da se pacijenti šalju u najprestižnije medicinske ustanove sa kojima Srbija ostvaruje saradnju, ali ističe da Ministarstvo zdravlja ima veliko poverenje u domaće institucije i lekare, kao i da medicinska tehnologija više nije problem. 

- Nije nam više problem tehnologija, znanje, pamet i organizaciju imamo. Nadam se  sve boljem zdravstvenom sistemu - zaključio je sekretar. 

Predsednik Lekarske komisije Fonda profesor Vladislav Vukomanović naveo je da se prilikom slanja na lečenje ne radi o eksperimentalnoj medicini niti kliničkim studijama, već se pacijenti šalju na proverene medicinske metode. 

On je dodao da su najčešća oboljenja zbog kojih se lečenje u inostranstvu odobrava neurološke bolesti (cerebralna paraliza, teška obobljena krvnih sudova mozga), hemato-onkološka oboljenja, bolesti lokomotornog sistema i stečena oboljenja očiju kod preveremeno rođene dece. 

Vukomanović je naveo da je prošle godine 39 pacijenata poslato na lečenje u inostrane zdravstvene ustanove i da je potrošeno ukupno 206 miliona dinara. Prema njegovim rečima, sve ovo ukazuje da ovaj Fond treba da postoji, kao i da bi trebalo još da se radi na dovođenju stručnjaka van Srbije koji će lečiti pacijente u našoj zemlji. 

Najmlađi pacijent koji je poslat na lečenje u inostranstvo imao je manje od godinu dana, a najstariji 36 godina. 
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online