Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.08.2013.
14:46
b92.net A

"Netačno da Ustav koči lečenje dece"

Poverenica Nevena Petrušić kaže da je netačno da propisi o zabrani diskriminacije po uzrastu sprečavaju da se izmeni pravilnik o lečenju dece u inostranstvu.

Nevena Petrušić
 

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je ocenila da se takvim tumačenjem tog propisa javnost dovodi u zabludu.

Nevena Petrušić je, povodom izjava predstavnika Ministarstva zdravlja i RFZO da je nemoguće promeniti taj pravilnik, jer nije usklađen sa zakonom i odlukom Ustavnog suda, rekla da je to potpuno netačno i neprimereno.

"Potpuno je netačno da propisi o zabrani diskriminacije po osnovu starosnog doba predstavljaju prepreku da se izmeni Pravilnik i omogući teško oboleloj deci lečenje u inostranstvu o trošku države. Takođe, potpuno je neprimereno pozivanje na odluku Ustavnog suda kojom je utvrđena neustavnost odredaba Pravilnika o Listi lekova", navela je ona.

Kako je podsetila, odluka Ustavnog suda se odnosi na nedopušteno ograničavanje dobijanja lekova o trošku zdravstvenog osiguranja, na osnovu godina života.

"Situacija u kojoj su teško obolela deca kojima je potrebno lečenje u inostranstvu uopšte nije uporediva sa situacijom u kojoj se nalaze osobe koje imaju potrebu za medikamentima", istakla je Nevena Petrušić.

Ona je ocenila da je javnost dovedena u zabludu netačnim izjavama koje su, kako je dodala, rezultat pogrešnog tumačenja propisa o zabrani diskriminacije i nerazumevanja samog pojma diskriminacije.

Poverenica ističe da propisi o zabrani diskriminacije na osnovu starosnog doba ne isključuju mogućnost da u pogledu lečenja u inostranstvu obolela deca budu privilegovana u odnosu na odrasle, posebno za intervencije koje je potrebno blagovremeno obaviti.

"Iako je život svakog ljudskog bića podjednako vredan, u uslovima ograničenih finansijskih sredstava namenjenih lečenju građana u inostranstvu, deci se može i mora dati prednost, što proizlazi i iz Ustava Srbije kojim je propisano da deca uživaju posebnu zaštitu", podsetila je ona.

Nevena Petrušić je izrazila žaljenje zato što prilikom tumačenja antidiskriminacionih propisa nadležni organi nisu konsultovali poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Ona očekuje da će problemi u vezi sa lečenjem teško obolele dece u inostranstvu biti rešeni hitno i na adekvatan način.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online