Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.06.2018.
00:09
D. Dekić - Vesti A

Srbiju čeka vruće leto

Građanima Srbije je ozbiljno prekipelo, pa su se vozačima koji već četiri dana blokiraju saobraćajnice širom Srbije, zbog novog skoka cene goriva, juče pridružili vojvođanski poljoprivrednici. Srpsko leto će na tropskim temperaturama usijati i penzioneri koji najavljuju da danas izlaze na ulice nezadovoljni manipulacijama vlasti sa penzijama.

Twitter/Impresionista ‏
Most Gazela u ponedeljak ujutro

Građani koji protestuju tvrde da kako građanski bunt dobija na snazi, tako vlast zastrašuje ljude koji demonstriraju, snimajući tablice njihovih automobila, a u Inđiji je policija privela vozača.
Rat Vučića i Đilasa

Protesti su politički, tvrdi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i optužuje opoziciju i tajkune, vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića, bivšeg gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa i biznismena Dragana Šolaka.

- Ponestaje im novca, a mnogo su opljačkali Srbiju, i Đilas, i Jeremić, i Janković, i Šolak i Mišković. Imaju i svoje medije, njihova imena niko ne sme da pomene - rekao je Vučić i podsetio na svoju raniju izjavu da ime najvećeg narko-dilera Kosmajca "niko ne sme da pomene".

Kosmajcu se potom sudilo, ali za podstrekivanje na zloupotrebu položaja i on je oslobođen.

Tanjug
Blokada i u Novom Sadu

Vučić je građanima rekao i da zamisle da je njemu prebačeno 200.000 evra iz ambasade Katara u Berlinu, nastavljajući aluzijom na lidera Narodne stranke Vuka Jeremića.

- Pa, obesili biste me! Da li finansiraju Islamsku državu? A ne kažu da nije istina, jer postoje dokazi. Pa zato pričaju kako smo najgori u regionu, i navode primer cene benzina - rekao je šef države.

Đilas je na Tviteru uzvratio, poručivši Vučiću da smanji akcize.

- Zaustavi dalju pljačku, umesto što blatiš svakog ko se usudi da protestuje protiv tvoje politike i, prestani da vređaš ljude. Tako se ne ponaša predsednik države. Sramotiš i državu i nas - napisao je Đilas.

Stopirano pola države

Kraj proteklog vikenda je obeležilo niz blokada. Saobraćaj je bio zaustavljen na deonici Šid -Tovarnik, Ibarskoj magistrali, okolini Rume, na mostu ka Šapcu, putu za Kraljevo i Užice, u Inđiji i Vračevom gaju. Blokade je bilo na putu od od Velike Plane ka Žabarima, u Kuzminu, Jovanovcu, Gruži, od Malog Požarevca ka Mladenovcu, u Despotovcu i na deonici ka Svilajncu, na deonicama Šabac - Loznica, Rekovac - Kragujevac i Odžaci - Ratkovo.
Dan ranije je na sat blokirano više puteva u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu, Valjevu, Novom Pazaru, Nišu, Kragujevcu...

Dok Vučić dobro zna ko su organizatori, ministar odbrane Aleksandar Vulin nije imao pojma, pa ih je prvobitno pozvao ih da se "ne kriju iza vozača" već da iznesu javno zahteve i ponesu odgovornost. Onda se očito "informisao", pa ocenio da je reč o teroru manjine nad većinom i i kao organizatore imenovao Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i Dveri.

Protest je organizovan putem društvenih mreža prošlog petka, a građani su jasno stavili do znanja da se prekardašilo sa skupoćom. Zato traže da gorivo ne bude skuplje od 110 dinara za dizel i 120 za bezolovni benzin i da se ubuduće obračunava tako što će se u osnovnu cenu benzina uračunati porez, pa tek onda na oporezovanu cenu goriva, dodati akcizu koja ne sme da pređe polovinu osnovne cene goriva. Traže i da cena plina ne bude veće od polovine cene bezolovnog benzina. Gorivo je od početka godine poskupelo za čak devet dinara, a dizel za 11.

Vestionline
 

Kako u njivu po ovoj ceni?!

Blokade se, uprkos optužbama da su politički, svakodnevno omasovljavaju i sa većih gradova šire na manje, pa su juče nastavljene od jutarnjih sati. Glavni beogradski most Gazela preko koga prelazi auto-put je bio zaustavljen na 20 minuta kod novobeogradskog Centra Sava, pa je reagovala policija uklanjanjem vozila.

Zaustavljen je bio i saobraćaj u Borči, Mladenovac je bio odsečen od sveta, a do manjih blokada je, došlo u Sopotu, kao i na Ibarskoj magistrali, u selu Županjac kod Lazarevca. U blokadi se našao i Novi Sad, Kragujevčani su od jutra blokirali put u Cerovcu, a bio je blokiran i ulaz u grad kod krsta. Blokada je trajala oko sat vremena, a organizovana je i u popodnevnim satima.

Vojvođanskim vozačima su se pridružili poljoprivrednici s traktorima u opštinama u Banatu, Staroj Pazovi, Malom Crniću i još oko 15 mesta, a najviše u Bavaništu, sa čak stotinak traktora, dok ih je u okolini Sombora izašlo 30. Na ulice će danas i penzioneri zbog, kako navode organizatori iz Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica, manipulacija vlasti i odlaganja ukidanja neustavnih zakona o smanjenju penzija.

VUČIĆ: Što ne pričaju o hlebu?

- Kako niko da kaže :"Alal vera, Vučiću, imamo najjeftiniji hleb u regionu"? Ili da pogleda cenu struje, a o gorivu nam govore oni koji su prodali Naftnu industriju. Hoćete da vam pričam ko je i kako iscrpeo naftu u našim nalazištima širom Srbije? Ko god hoće da protestuje, dobrodošao je, postoji Zakon o javnom okupljanju, ali onda ustanu Đilas i Janković protiv onih koji kritikuju što se ne dozvoli majci sa detetom da prođe u kolima. Poziva na to i Živković, Janković, Borko Stefanović, to je sve organizovano - istakao je Aleksandar Vučić.

U Nezavisnoj asocijaciji poljoprivrednika kažu da je to znak upozorenja i najavljuju da će, ako problem ne bude rešen, radikalizovati blokade.

Predsednik asocijacije Jovica Jakšić ističe da je protest nastao ne samo zbog velikog nezadovoljstva cenom goriva, već i zbog stanja u poljoprivredi.

- Dolazi žetva, gorivo plaćamo od 160 do 170 dinara, iako znamo da kolege farmeri u EU gorivo plaćaju maksimum 90. Ako znamo standard u EU, ali i kod nas, pitamo se čemu to vodi - poručio je za N1.

Ustala i Bosna i Crna Gora

Vozači su protestovali i u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Odnosno u Nikšiću, Rožajama i Ribarevinama, dok je u BiH saobraćaj zaustavljen u delovima Sarajeva, Banjaluke, Tuzle, Zenice, Visokog i Prijedora. Protesti takođe su organizovani preko društvenih mreža, a građani Crne Gore su naveli da protestuju i zbog visokih cena goriva, ali i loše ekonomske situacije. U Hrvatskoj, mediji kritikuju građane što su pasivni i pozivaju ih da krenu u bunt poput građana Srbije.

Bebe se "kuvaju" na vrućini

Dok se paori žale, ministarka građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlović je izričita da se protestima ugrožava bezbednost i kretanje.

- Blokade automobila u kojima su bebe, deca i starci, naročito na velikim vrućinama, ugrožavaju živote naših građana i to nema nikakve veze s protestima zbog cene goriva već s uvođenjem haosa u zemlju - rekla je Zorana Mihajlović, mada je predsednik Srbije bio izričit da nije reč o haosu.

- Ne znam šta se podrazumeva pod haosom jer on u Srbiji ne postoji - kazao je Vučić, obrazlažući svoje tvrdnje da je sve politički organizovano.

Ne haos već kolaps u Beogradu, bar prema tvrdnjama zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, koji je naveo da je vozila za dostavljanje besplatnih obroka nisu mogla da stignu na punktove narodnih kuhinja.

Vestionline
Kolaps bio i na Zrenjaninskom putu

- Šleperi su blokirali put od Vlaškog polja ka Beogradu, što je onemogućilo prolaz vozilu za dostavljanje besplatnih obroka koje je trebalo da dostavi 216 obroka na dva punkta u Sopotu u 9.30, pa su korisnici čekali obrok gotovo do 11, kade je vozilo uspelo da se probije do punktova - precizirao je Vesić.

Uz to, kako tvrdi načelnik beogradske policije Veselin Milić, bilo je i nasilja jer, kako je rekao jedan građanin prijavio da ga je, kad je pitao "zašto to radite", pretukla grupa koja je protestovala zbog cene goriva i iz novčanika mu uzela 300 evra.

- Policija više neće tolerisati ovakvo, niti bilo kakvu vrstu nasilja i u skladu sa svojim ovlašćenjima, zakonom i dogovorom sa nadležnim tužilaštvom procesuiraće nasilnike - poručio je Milić.

Stefanović i Antić: Manjina maltretira građane

Razgovori da, ali ne pod pritiskom ulice, ističe ministar policije Nebojša Stefanović. Nezadovoljne vozače on je okarakterisao kao neodgovornu grupu ljudi, koja ugrožava prava građana i nanosi veliku štetu.
- Time što zaustavljaju vozila u saobraćajnim trakama čine i prekršaj zakona, za koje su propisane novčane kazne - zapretio je ministar policije.
Aleksandar Antić, koji takođe tvrdi da bunt nije socijalni, već politički, sada se dosetio civilizovanog razgovora kao rešenja.
- Protest je svojevrstan teror prema ogromnoj većini sugrađana, ometenoj da ode na posao ili da se vrate porodici. Cena ne može biti razlog da se ometa saobraćaj, sloboda kretanja i naročito prolaz hitnim službama koje pomažu našim sugrađanima u nevolji - kazao je Antić i ocenio da je reč o "političkom protestu političke manjine, bez podrške u narodu, koja zloupotrebljava pravo na protest tako što ometa slobodu kretanja građanima, a to je u demokratiji nedopustivo".



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online